Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Ahmet Avni Konuk

  • Okunma : 623

Ahmet Avni Konuk, Türk bestecisi ve tasavvuf bilgini (İstanbul 1871-ay.y. 1938). Darüşşafaka'yı bitirip (1890), bir yandan da Arapça öğrenerek icazet alan Ahmet Avni Konuk, Galata İttihat Postanesi'nde çalışmaya başladı. Hukuk Mektebi'ni bitirdikten sonra (1898) Posta Nezareti'nde müdürlüğe (1909) kadar yükseldi. Ankara hükümeti tarafından genel müdür yardımcılığına getirilip (1922), bu görevi İstanbul'dan yürüttü. Genel müdürlük hukuk müşaviriyken emekliye ayrıldı (1933).

Arapça ve Farsça'nın yanı sıra Fransızca da bilen Ahmet Avni Konuk, dinsel ve din dışı klasik Türk müziğiyle uğraşmış bir bestecidir. Ayrıca, mevleviliği benimsemiş, çoğu çeviri ve şerh olan tasavvufa ilişkin yapıtlar vermiştir. Konya Mevlana müzesinde nüshaları bulunan yapıtlarının çoğu başılmamıştır.

Başlıca yapıtları: Hanende (güfte antolojisi, 1899), Menakıb-ı Hazret-i Mevlana Celalettin Rumi (Ahmet Bin Feridun Sipehsalâr'ın yapıtının çevirisi, 1912), Fusus üI-Hikem şerhi (Muhittin Arabi'nin), Mesnevi şerhi, Fihi ma-fih Tercümesi.