Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Aleksandr ALEHİN

  • Okunma : 233
Aleksandr ALEHİN Resim

(1892-1946). Dünyaca ünlü Rus asıllı satranç şampiyonu Alehin, Moskovalı zengin bir ailenin çocuğuydu. Moskova Üniversitesi’nde hukuk öğrenimini tamamladıktan sonra hukuk danışmanı olarak devlet hizmetine girdi. Ama satranca olan aşırı tutkusu nedeniyle görevinden ayrıldı ve bütün yaşamını satranca adayarak bu oyunun en büyük ustalarından biri oldu.

    Satrancı henüz dokuz yaşındayken annesinden öğrenen ve çocukluğunda mektupla satranç oynayan Alehin ilk birinciliğini 1912’deki Stockholm turnuvasında elde etti. Art arda kazandığı başarılarla dikkati çekerek St. Petersburg’daki büyük ustalar şampiyonasına çağrıldı ve Alman Lasker ile Kübalı Capablanca gibi iki büyük şampiyonun ardından üçüncü oldu. 1921’den sonra İsviçre’de, 1925’ten sonra Fransa’da yaşamını sürdüren Alehin 1927’de New York turnuvasında Capablanca ile karşılaşıncaya kadar sekiz uluslararası turnuvanın şampiyonu olmuştu. 1927’de Capablanca’yı yenerek dünya satranç şampiyonu olduğunda ise henüz 35 yaşındaydı. Bu unvanını 1935’te HollandalI satranççı Max Euwe’ye kaptırarak ilk yenilgisini aldı, ama 1937’de Euwe ile ikinci karşılaşmasında yeniden dünya şampiyonu olmayı başardı. Yaşamının son iki yılını İspanya ve Portekiz’ de geçiren Alehin 1946’da Lizbon yakınlarındaki küçük bir kasabada kalp krizi geçirerek öldüğünde, SSCB’li satranç şampiyonu Botvinnik ile Londra’da unvan maçı yapmaya gidiyordu.

    Alehin, satranç yaşamı boyunca yaptığı 1.269 maçtan 735’ini kazandı, 127’sini kaybetti, 407 maçı da beraberlikle bitirdi. İlk kez 1921’deki Budapeşte turnuvasında uyguladığı savunma sistemi “Alehin Savunması” adıyla satranç kitaplarına geçmiştir.

Aleksandr ALEHİN Resimleri