Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Şalgam

  • Okunma : 236
Şalgam Resim

Şalgam, etli kökleri için yetiştirilen bir tarım bitkisidir. Dünyaya nereden yayıldığı kesin olarak belirlenemeyen bu bitkinin (Brassica rapa) Eski Yunanlılar ve Romalılar’dan beri kullanıldığı bilinmektedir. Günümüzde pek çok ülkede yetiştirilen şalgamdan hayvan yemi ve sebze olarak yararlanılır; tohumlarından ise yağ çıkarılır.

    Şalgam yaşam çevrimini genellikle iki yılda tamamlayan (ikiyıllık) bir bitki olduğundan ilk yıl kök ve yaprak, ertesi yıl ise çiçek ve tohum verir. Bitki birinci yıl bir yandan yaprak oluştururken bir yandan da köklerinin üst bölümüne besin depolar. Bunun sonucunda bu bölüm etlenip şişkinleşerek top ya da topaç biçimini alır. Sarı, beyaz ya da kırmızı tonları arasında değişen köklerin çapı 5 santimetreden başlayarak 20 santimetreye ulaşabilir.
İrileştikçe odunlaşıp liflendiği için yemeklik olarak genellikle 5-10 cm çapuldakiler yeğlenir.

    Kökleri için yetiştirilen şalgamlar ilk yıl, tohumluk şalgamlar ise ertesi yıl hasat edilir. Tohumluk şalgamların birinci yılda tohumlanan, ama öbürü gibi iri bir kök oluşturmayan çeşitleri de geliştirilmiştir. Şalgam serin iklim
bitkisidir. Derin, geçirgen, organik maddece zengin toprakları sever.

    Bir sebze olarak şalgamın en çok çorbası, lapası ve turşusu yapılır, ayrıca suyundan içecek hazırlanır. Şalgam suyu ülkemizin özellikle güney kentlerinde çok sevilen ve yaygın olarak tüketilen bir içecektir.

Şalgam Resimleri