Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Armadillo

  • Okunma : 329

ARMADİLLO, Armadillolar domuzu andıran küçük memeli hayvanlardır. İspanyolca olan adları “zırhlı” anlamına gelir. Çünkü gövdelerinin her yanı, koruyucu bir kalkan oluşturacak biçimde birbirine eklemlenmiş sert levhalar ile oynak kemerlerden oluşan kemiksi bir zırhla kaplıdır.

Tembel hayvanlar ve karıncayiyenlerle akraba olan armadillolar, zırhlarının orta bölümündeki oynak kemerlerin sayısına göre sınıflandırılır. Bu hayvanların özellikle Güney ve Orta Amerika’da yaşayan 20 türü vardır. Yalnızca Dasypus cinsini oluşturan dokuz kemerli armadilloların bir türü ABD’nin güney bölgelerinde de bulunur.

Uzunluğu 1,5 metreye ulaşan dev armadillo (Priodontes giganteus) bütün türlerin en irisidir. Buna karşılık pembe renkli zırhıyla tanınan en küçük armadillonun uzunluğu ancak 16 santimetredir. Gövdesinin iki yanı ve karnı sık, yumuşak tüylerle kaplı olan bu hayvan ürktüğünde, gövdesinin arkasındaki dikey levhalarla yuvasının girişini kapatır. Armadillolar arasında yalnızca Tolypeutes cinsinden üç kemerli armadillolar zırhlarının içinde tespihböceği gibi büzülerek top haline gelebilir.
Armadillolar toprakaltındaki oyuklarda yaşar, güçlü ve kıvrık pençeleriyle toprağı büyük bir hızla kazabilirler. Hava karardıktan ve karıncalar olmak üzere böceklerle beslenir. Ayrıca bitki köklerini, solucanları, küçük sürüngenleri, hatta buldukları her şeyi yerler. Kısacık bacaklarından umulmayacak kadar hızlı koşar, üstelik çok iyi yüzerler. Suya girmeden önce yuttukları hava dibe batmalarını önler.