Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

BALEAR ADALARI

  • Okunma : 217
BALEAR ADALARI Resim

Akdeniz’ in batısında, İspanya’nın 80-306 km açığında yer alan takımadalardır. Balear Adaları başlıca dört adadan oluşur: Mayorka, Minorka, İbiza ve Formentera. İspanya’ya bağlı olan Balear Adalan’mn merkezi Palma’dır. Mayorka Adası’nda yer alan bu kent, 13. yüzyıldan kalma Gotik katedrali ile ünlüdür.

    Halkın çoğunluğu çiftçilikle geçinir. Meyve (özellikle turunçgiller) ve sebze yetiştirmenin yanı sıra, domuz, koyun ve keçi beslenir. Balear halkı birçok ülkeye zeytin, şarap, badem ve tuz satar. Ayrıca dalyanlarda çeşitli balıklar üretilir. Balear Adaları, ılıman ve kuru iklimi, doğal güzellikleri ve tarihsel zenginlikleriyle her yıl binlerce turist çeker.

    Balear Adaları, sığınmaya elverişli limanlarıyla eskiçağlarda Fenikeliler, Yunanlılar, Romalılar ve Batı Akdeniz’de ticaret yapan denizciler için önemli bir uğrak yeriydi. İspanya’da Magripliler’in egemenliği sırasında ise ada korsanlarca bir üs olarak kullanıldı (bak. MAGRİPLİLER).

    Minorka dışındaki adalar yüzyıllarca İspanya’nın egemenliği altında kaldı. 18. yüzyılda uzun süre İngilizler’in egemen olduğu Minorka, 1802’de İspanyollar’ın eline geçti. Bugün Balear Adaları’nm tümü, İspanya’ya bağlı özerk bir eyalettir. Nüfusu 675.400’dür (1986).

BALEAR ADALARI Resimleri