Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Barakuda ve Iskarmoz Balığı

  • Okunma : 365

BARAKUDA VE ISKARMOZBALIĞI, Sıcak ve ılık denizlerin kıyı kesimlerinde yaşayan bu yırtıcı balıklar aynı familyanın (Sphyraenidae) üyeleridir. Yaklaşık 20 türü içeren bu familyanın Akdeniz ve Ege Denizi’nde bulunan iki türü ıskarmozbalığı, daha çok Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus’ta yaşayan türleri ise barakuda ya da barrakuda adıyla bilinir. Gövdeleri torpil biçiminde olduğu için suları yararak çok hızlı yüzen bu balıkların çeneleri çok güçlü, bıçak gibi keskin ve sivri dişlerle kaplı olan ağızları çok büyüktür. Hepsi de doymak bilmeyen yırtıcı balıklardır ve sardalye, hamsi gibi küçük balıkların en amansız düşmanlarıdır. Hatta balıkçıların ağlarını parçalayarak balık çaldıkları bile olur. 2,5 metreye varan uzunluğuyla familyanın en iri üyesi olan büyük barakuda (Sphyraena barracuda) tropik denizlerin en saldırgan balıklarından biri sayılır. Daha çok Atlas Okyanusu’nda yaşadığı için Atlantik barakudası da denen bu balık insanlara da saldırır ve Batı Hint Adaları’nda denize girenlere korkulu anlar yaşatır.

Büyük Okyanus’un doğusunda ve California Körfezi’nde yaşayan Pasifik barakudası (Sphyraena argentae) en çok 1,5 metreye kadar uzar ve büyük barakuda gibi tek başına değil sürüler halinde dolaşır. Iskarmozbalıklarının bir türü (Sphyraena sphyraena) Pasifik barakudası ile hemen hemen aynı uzunlukta, öbür türü (Sphyraena chrysotaemia) biraz daha küçüktür. Bu türlerden ilki Atlas Okyanusu’nun doğu kıyılarından Akdeniz ve Ege Denizi’ne kadar uzanan sularda yaşar, ara sıra Marmara Denizi’ne ve Karadeniz’e kadar çıktığı da olur. Filipinler’den Güney Afrika kıyılarına ve Kızıldeniz’e kadar uzanan geniş bir bölgede dağılmış olan öbür tür ise Süveyş Kanalı’nın açılmasından sonra Akdeniz’in doğu bölümüne geçmiştir.

Barakuda avı özellikle Atlas Okyanusu ve Büyük Okyanus kıyılarında amatör balıkçıların en sevdiği sporlardan biridir. Bu hareketli, atak ve yırtıcı balıklar, ucuna canlı yem ya da kaşık denen parlak bir metal parçası takılmış bir oltanın hareket halindeki bir motordan sürüklenmesiyle avlanır. Yakalanan balık oltadan kurtulmak için zorlu bir savaş verir, hatta suyun dışına sıçrayarak kurtulmaya çalışır. California kıyılarında barakudalar tuzlanarak yenirse de, türlerden hiçbirinin sofra balığı olarak fazla ekonomik değeri yoktur. Üstelik bazen büyük barakudaların etinde, büyük olasılıkla zehirli otlarla beslenmiş bazı balıkları yedikleri için öldürücü bir zehir bulunabilir.