Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Beytlehem

  • Okunma : 285
Beytlehem Resim

BEYTLEHEM, Şeria Irmağı’nın batı yakasındaki yamaçlarda, Kudüs’ün 8 km güneyinde eski Beytlehem kenti yer alır. Beytlehem, kireç badanalı kerpiç ya da taş evleriyle, Doğu Akdeniz ülkelerinin belirgin yapı özelliklerini taşımaktadır.

Kentin çevresinde tahıl, incir, zeytin ve üzüm yetiştirilir; yamaçlarda koyun ve keçi beslenir.

Hıristiyanlar, Kutsal Kitap’ta (Tevrat-İncil) adı geçen bu kentin Hz. İsa’nın ve Davud peygamberin doğum yeri olduğuna inanmaktadır.

Beytlehem, Hz. İsa’nın doğum yeri olması nedeniyle, Nâsıra (Nazareth) ve Kudüs gibi, Katolik, Protestan ve Rum Ortodokslar’ca hac kenti olarak kabul edilmiştir. Roma’nın ilk Hıristiyan İmparatoru I. Constantinus’un annesi, Hz. İsa’nın doğduğu sanılan kent yakınlarındaki mağaranın üzerine bir kilise yaptırmıştır.

Kudüs Krallığı’nı kuran ilk Haçlı Seferi’nin önderi I. Baudouin 1100’de bu kilisede taç giydi. Kent, 1187’de Kudüs Krallığı’nın düşmesinden sonra Araplar’ın ve Türkler’in yönetimine geçtiyse de, Hıristiyan dünyası için önemini her zaman korudu. Beytlehem, I. Dünya Savaşı sırasında Türkler’den geri alınınca, Filistin topraklarıyla birlikte İngiltere’nin koruması altına verildi, ama 1948’ de yeniden Ürdün topraklarına katıldı. 1967’deki Arap-İsrail Savaşı’nın sonunda İsrail, Ürdün’ün Batı Şeria bölgesi ile birlikte Beytlehem kentini de ele geçirdi.

Beytlehem Resimleri