Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Blaise Pascal

  • Okunma : 246
Blaise Pascal Resim

(1623-1662). Fransız matematikçi, fizikçi ve filozof Blaise Pascal daha çocukken matematik konusunda olağanüstü yeteneğini ortaya koydu. 16 yaşındayken yazdığı Essai pour les coniques (1640; “Koniklere İlişkin Deneme”) adlı kısa çalışmasıyla büyük matematikçi Rene Descartes’ın bile ilgisini çekmeyi başardı. Vergi mahkemesi başkanı olan babasının vergi hesapları için çok zaman harcadığını gören Pascal, 1642-44 arasında, dişli çarklarla çalışan ve toplama çıkarma işlemleri yapabilen bir hesap makinesi geliştirdi. Bu aygıt ilk mekanik hesap makinesiydi. Pascal’ın matematik
alanındaki öbür başarıları arasında, diferansiyel hesap ve olasılık kuramına katkıları sayılabilir.

    Fizik alanında da Pascal’ın çok büyük katkıları olmuştur. 1643’te İtalyan Evangelista Torricelli, yeryüzündeki her şeyin üzerinde bir hava basıncı olduğunu gösteren ve bu basıncı ölçen barometreyi bulmuştu. Pascal deniz düzeyinden yükseğe çıkıldıkça hava basıncının azalması gerektiğini düşündü ve 1648’de gerçekleştirdiği deneyle bunu kanıtladı. Bu deneyde Pascal’ın kardeşi, Auvergne’deki Puy de Dome Dağı’na çıkarak cıvalı bir barometre ile yaptığı ölçümlerle, yükseldikçe hava basıncının düştüğünü ortaya koydu.

    Pascal, akışkanlarla ilgili çalışmaları sonucunda Pascal yasası olarak bilinen önemli bir ilkeyi ortaya koydu. Bu ilkeye göre kapalı bir kapta hareketsiz durumda bulunan bir akışkanın (sıvı ya da gazın) herhangi bir noktasındaki basınç değişimi, değerinde bir değişme olmadan akışkanın her yerine ve kabın çeperlerine iletilir. Hidrolik pres ve hidrolik fren bu ilkeye dayanarak yapılmıştır. Uluslararası Birimler Sistemi’nde basınç birimi olan pascal (Pa) da adını bu ünlü bilim adamının adından almıştır.

    1646’da babasının hastalığı sırasında babasına bakan Jansenci iki din adamıyla tanışan Pascal, adını Piskopos Cornelius Jansen’den alan ve Katoliklik’i özel bir biçimde yorumlayan bu dinsel akımla ilgilenmeye başladı. 1655’te geçirdiği bir araba kazasından sonra bütün ilgisini bu akıma yöneltti ve Jansencilik’in Fransa’daki önemli merkezlerinden biri olan Port Royal Manastırı’na girdi.

    Pascal’ın önemli yapıtları arasında, 1654’te yazdığı Traite du triangle arithmetique (1665; “Aritmetik Üçgenin İncelenmesi”), De l’esprit geometrique (1658; “Geometri Anlayışı Üzerine”), Experiences nouvelles touchant le vide (1647; “Hava Boşluğuna İlişkin Yeni Deneyler”) ve 1651’de yazdığı Traites de Vequilibre des liqueurs et de la pesanteur de la masse de l’air (1663; “Sıvıların Dengesi ve Hava Kütlesinin Ağırlığı Üzerine İncelemeler”) sayılabilir.

Blaise Pascal Resimleri