Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Canberra

  • Okunma : 223
Canberra Resim

Avustralya’nın başkentidir. Büyük Okyanus’tan 124 km uzakta, 2.360 km’lik Avustralya Federal Başkent Topraklarının kuzey kesiminde, Avustralya Alpleri’ nin uzantısında geniş bir ovada kurulmuştur. Murrumbidgee Irmağı ve onun bir kolu olan Molonglo bu bölgeden geçer. Bölge güneye, Karlı Dağlar’a doğru yükselir.

    Yeni başkentin yapımı içi» dünya çapında bir proje yarışması düzenlendi. Yarışmayı ABD ’li peyzaj mimarı Walter Burley Griffin (1876-1937) kazandı. Projeye göre kent iki halka çevresinde oluşacaktı. Halkalardan biri hükümet, öbürü ise ticaret merkezi olarak tasarlanmıştı. Kentin bugünkü durumu ilk projeden çok farklıdır. Yapımına 1913’te başlanan kente parlamento ancak 1927’de Federal Meclis'binası açılınca taşındı. Avustralya Uluslar Topluluğu Meclisi daha önce Melbourne’daydı. Bugün kentin iki bölümü Molonglo’nun yatağı üzerinde kurulmuş Burley Griffin Gölü ile ayrılır.

    Kentin ticaret merkezinde üniversite, araştırma kurum lan, kiliseler, dükkânlar, bürolar ve Olimpiyat yüzme havuzu vardır. Ainslie Dağı eteklerinde görkemli Avustralya Savaş Anıtı, Krallık Askeri Koleji ve havaalanı yer alır. Başlangıçtan beri bir park ve bahçeler kenti olarak tasarlanan Canberra’da Avustralya okaliptüsleri ve akasyaları yanında değişik ülkelerin ağaçları da yetişir.

    Canberra’nın ılık ve kuru geçen yazları, soğuk ama bol güneşli kışları ile sağlıklı bir iklimi vardır.

    Avustralya’nın yedinci büyük yerleşim merkezi olan kentin nüfusu 285.800’dür (1986).

Canberra Resimleri