Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Charles Augustus Lindbergh

  • Okunma : 269
Charles Augustus Lindbergh Resim

(1902-1974). ABD’li pilot Charles Lindbergh, havacılık tarihinin en ünlü adlarından biridir. 1927’de Atlas Okyanusu’nu tek başına ve kesintisiz bir uçuşla geçen ilk pilottur.

    Lindbergh, ABD’de Detroit kentinde doğdu. Uçuş okuluna girmek için üniversite eğitimini bıraktı. 1926’da posta pilotu olarak St. Louis ile Chicago arasında uçmaya başladı. New York-Paris arasında hiç durmadan yapılacak bir uçuş için ödül verileceğini öğrenince St. Louis'li bir grup işadamının desteğiyle bu uçuşu gerçekleştirmeye girişti. Lindbergh Spirit of St. Louis adlı tek kanatlı bir uçakla 20 Mayıs 1927’de New York’tan havalandı ve 33,5 saatlik bir uçuştan sonra 21 Mayıs’ta Paris’e indi. Fırtınalar ve yoğun sis içindeki uçuşu süresince dış dünyayla hiçbir radyo bağlantısı yoktu. Bu cesur girişiminin başarısı Lindbergh’i uluslararası bir kahraman yaptı. Lindbergh, bu serüvenini anlattığı The Spirit of St. Louis (1953; “St. Louis Ruhu”) adlı kitabıyla Pulitzer Ödülü’nü kazandı.

    Lindbergh 1929’da, bir diplomatın kızı olan ve birçok kez birlikte uçtuğu havacı arkadaşı Anne Morrow ile evlendi. 1930’da doğan oğulları Charles Lindbergh Jr.’ın 1932’de kaçırılarak öldürülmesiyle aile büyük bir acı yaşadı. Lindbergh’in uluslararası bir ünü olduğu için basının çok ilgi gösterdiği davanın sonunda suçlu bulunan Bruno Richard Hauptmann 1936’da idam edildi. Lindberghler bu olaydan sonra Avrupa’ya yerleşti.

    1930’lann sonuna doğru Almanya’ya giden Lindbergh, Nazi Almanya’sının hava gücünün hızla gelişmesiyle ilgili uyarılarda bulundu. Alman hükümetinin 1938’de Lindbergh’e bir madalya vermesi, hakkında eleştirilere yol açtı. II. Dünya Savaşı’nın başlamasından sonra ABD’nin savaşa katılmamasını öğütleyen Lindbergh, ülkesinin Almanya, İtalya ve Japonya’ya karşı savaşa girmesinden sonra önce danışman olarak sonra da Büyük Okyanus’ta savaş uçağı pilotu olarak görev aldı. Lindbergh savaştan sonra ticari bir havayolu, ABD Savunma Bakanlığı ve Ulusal Flavacılık Danışma Komitesi gibi kuruluşlarda danışmanlık yaptı.

Charles Augustus Lindbergh Resimleri