Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Charles Proteus Steinmetz

  • Okunma : 267
Charles Proteus Steinmetz Resim

(1865- 1923). Charles Proteus Steinmetz doğru akım yerine alternatif akım kullanımını yaygınlaştıran
elektrik mühendisi ve matematikçidir.

    O dönemde Prusya’nın sınırları içinde olan Breslau’da (bugün Polonya’da Wroclaw) doğdu. Asıl adı Kari August Rudolf Steinmetz idi. Steinmetz parlak bir öğrencilik dönemi geçirdi; özellikle matematik, fizik ve klasik edebiyat alanlarında çok başarılıydı. Ayrıca siyasetle yakından ilgileniyor, sosyalizmi savunan bir gazete çıkarıyordu. Bu etkinlikleri hükümetle başının derde girmesine neden oldu ve 1889’da ABD’ye göç etmek zorunda kaldı.

    Steinmetz ABD’de elektrik malzemeleri üreten bir şirkette çalışmaya başladı, bu arada adını değiştirdi. Önceleri, elektrik motorlarında kullanılan magnetik malzemelerde ortaya çıkan enerji kaybı (histerezis) sorununu inceledi. Daha sonra, makinelerin daha yapılmadan önce verimlerinin hesaplanabilmesine yönelik bir yöntem geliştirdi, böylece boşuna harcama yapma riskini en aza indirdi.

    Steinmetz yaşamının sonuna kadar inançlı bir sosyalist olarak siyasi mücadelesini sürdürdü ve özellikle özürlü çocukların eğitimiyle ilgilendi. Ayrıca çevre kirliliğinin önlenmesi amacıyla kömür yerine elektrik kullanımını savundu, kanalizasyon artıklarından gübre olarak yararlanılabileceğini ortaya koydu. Steinmetz’in üzerinde çalıştığı son önemli proje, elektrik devrelerinde ortaya çıkan çok kısa süreli değişimlerin (örneğin kıvılcım atlamaları ve şimşek olayı) incelenmesi oldu.

Charles Proteus Steinmetz Resimleri