Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Edgar Degas

  • Okunma : 252
Edgar Degas Resim

(1834-1917). Asıl adı Hilaire-Germain-Edgar de Gas olan Fransız ressam Degas, başta bale, tiyatro, at yarışları, kahveler olmak üzere, Paris’ten çeşitli görünümleri konu aldığı yapıtlarıyla ünlüdür. Degas, Fransız sanatında bir devrim olarak nitelenen İzlenimcilik Akım ının geliştiği dönemde yaşadı. İçlerinde Claude Monet’nin de bulunduğu bazı yenilikçi ressamlar atölyelerde yapılan karanlık, cansız resimlere karşı çıkıyor, açık havada, ışığın etkisini yakalamaya çalışarak doğa resimleri yapıyorlardı. Degas İzlenimciler ile birlikte çalıştı ve sergilerine katıldı, ama resimleri İzlenimciler’in ve ressam Ingres’in üslubunun bir karışımıdır.

    Varlıklı bir ailenin oğlu olan Degas Paris’ te Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda eğitim gördü. 1856’da Rönesans ustalarının yapıtlarını incelemek üzere İtalya’ya gitti. Degas resimlerinde manzara ve at yarışlarının yanı sıra, başta kadınlar ve bale dansçıları olmak üzere, çoğunlukla insan resimleri yaptı. Bale dansçılarını ve atları konu alan birkaç küçük heykeli de vardır. Yaşamının son yıllarında gözleri bozulan Degas, resimlerinde yağlıboya yerine daha çok pastel kullandı.

    Sanatçı, bale ve tiyatro provalarını görüntülediği resimlerinde son derece güzel kompozisyonlar oluşturdu. Degas’mn resimleri anlık bir zaman kesitini yansıtır. Bunda, fotoğraf ve Japon baskı sanatının etkisi sezilir. Bale pabucunu bağlayan ya da egzersiz yapan bir kızın yüzündeki ya da eteğinin ucundaki yumuşacık ışıkta Degas’mn ustalığı kendini gösterir. Renkler yumuşak geçişlerle birbirinin içinde erir. Degas’mn tüm yapıtları çaba gerektirmeyen, serbest çizimler gibi görünürse de, gerçekte son derece titiz bir çizim ve tasarımın ürünleridir. Rue Le Pelletier’deki Opera’da Bale Prova Odası (1872; Louvre Müzesi, Paris), Dans Sınıfı (1872; M etropolitan Sanat Müzesi, New York), İki Çamaşırcı Kadın (1884; Louvre Müzesi, Paris) ve Sahnede Prova (1878-79; Metropolitan Sanat Müzesi, New York) en ünlü yapıtları arasındadır.

Edgar Degas Resimleri