Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Edgar Rice BURROUGHS

  • Okunma : 242
Edgar Rice BURROUGHS Resim

(1875-1950). Edgar Rice Burroughs bir dizi serüven romanının kahramanı olan Tarzan’ın yaratıcısıdır. 20. yüzyılın ilk yarısında, çok sevilen Tarzan öykülerine dayalı çok sayıda film de yapıldı.

    ABD ’de, Chicago’da varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Burroughs özel okullarda eğitim gördü. Kısa bir süre ABD Süvari Birliği’nde görev aldı ve ardından bir süre değişik işlerde çalıştı.

    Mars’ta yaşam üzerine bir dergiye yazdığı düşsel öykü yayımlanan ilk yazı dizisidir. Bu diziden sonra M ars’taki düşsel yaşamı anlatan başka kitaplar da yazdı. Ona ün kazandıran kitabı ise Tarzan, Maymun A dam 'dır (Tarzan o f the Apes; 1914). Bu kitap beyaz bir erkek çocuğun Afrika ormanlarında maymunlarca büyütülüşünün öyküsüdür. Roman kısa sürede büyük bir başarı sağladı. Daha sonra Burroughs, kahramanı Tarzan olan 50’den fazla roman yazdı. Bu romanlar arasında The Return of Tarzan (1915; “Tarzan’ın Dönüşü”), The Beasts of Tarzan (1916; “Tarzan’ın Flayvanları”) , The Son of Tarzan (1917; “Tarzan’ın Oğlu”), Tarzan and the Jevvels of Opar (1918; “Tarzan ve Opar’ın Mücevherleri”), Tarzan and the Ant Men (1925; “Tarzan ve Karınca Adamlar”), Tarzan and the City of Gold (1933; “Tarzan ve Altın Kenti”), Tarzan and the Forbidden City (1938; “Tarzan ve Yasak Kent”) ile Tarzan and the Foreign Legion (1947; “Tarzan ve Yabancı Lejyon”) yer alır. Burroughs’un kitaplarının ünü ABD ’yi aşarak 1942’ye kadar 56 dile çevrildi. Tarzan ve Altın Arslan 1944’te, Tarzan’ın Resimli Orman Hikâyeleri 1945’te Türkçe olarak yayımlandı.

    II. Dünya Savaşı’nda dört yıl boyunca Büyük Okyanus’ta savaş muhabirliği yapan Burroughs ülkesine döndükten sonra California’daki çiftliğine yerleşti. Yaşamının son yıllarını tekerlekli sandalyede geçirmek zorunda kaldı; öldüğünde geride yayımlanmamış 15 romanı vardı.

Edgar Rice BURROUGHS Resimleri