Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Eugene Delacroix

  • Okunma : 231
Eugene Delacroix Resim

(1798-1863). Fransız ressam Eugene Delacroix, özgün renk kullanımı ve dramatik kompozisyonlarıyla ünlenmiştir. Güçlü ilişkileri olan sanatsever bir aile ortamında müzik ve tiyatro sevgisi kazandı. Eski Yunan ve Latin edebiyatına merak sardı. 17 yaşında ünlü ressam Pierre-Narcisse Guerin’in öğrencisi oldu. O sıralarda tanıştığı romantik ressam Theodore Gericault’dan çok etkilendi. Delacroix yıllarca günlük tutmuş, bu günlük sanatçının yaşamı ve sanat görüşleriyle ilgili önemli bir bilgi kaynağı olmuştur.

    Delacroix resimlerinde Fransa’daki siyasal olaylara büyük yer verdi. 1830 Ayaklanması’ndan esinlenerek yaptığı Halka Yol Gösteren Özgürlük (Louvre Müzesi, Paris) adlı tablo çok canlı ve gerçekçidir. Sakız Adası Katliamı (Güzel Sanatlar Müzesi, Bordeaux) ise Yunan bağımsızlık savaşını konu alır.

    Delacroix 1825’te tekniğini, özellikle renk kullanımını geliştirmek amacıyla İngiltere’ye gitti. Daha önce Paris’te görmüş olduğu İngiliz ressam Constable’ın İngiltere manzaralarından çok etkilenmişti. Constable’ın görüntüye canlılık katan renklendirme tekniğini benimseyen Delacroix yapıtlarında saf ve duyarlı renkler kullandı. İngiltere’de kaldığı sırada İngiliz edebiyatıyla da ilgilendi. Sir Walter Scott’un bir yapıtından esinlenerek yaptığı Liege Piskoposu'nun Öldürülmesi (Louvre Müzesi, Paris) bu dönemin ürünlerindendir.

    Delacroix 1832’de gittiği Fas’ın insanları, doğası ve parlak güneşinden etkilendi. Konuları çeşitlendi, aslan avı, çöl görünümleri, kadınlar, müzikçiler, Arap atlan resimlerine girdi. Cezayirli Kadınlar (Louvre Müzesi, Paris) adlı resim bu dönemin ünlü yapıtlanndandır.

    Delacroix 1830’larda Kral Louis Philippe tarafından sarayın dekorasyon işleriyle görevlendirildi. Lüksemburg Sarayı kütüphanesinin ve Louvre’daki Apollon Galerisi’nin tavan bezemelerini o yıllarda gerçekleştirdi.

    Delacroix İngiliz ressam J. M. W. Turner’la birlikte İzlenim ci ressamları derinden etkilemiştir.

Eugene Delacroix Resimleri