Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Eugene O'Neill

  • Okunma : 272
Eugene O'Neill Resim

(1888-1953). ABD’li oyun yazarı Eugene O’Neill, Amerikan tiyatrosunun gelişmesine katkıda bulunmuş en önemli yazarlardan biridir. 1936’da Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan yazara dört kez de Pulitzer Ödülü verilmiştir.

    Ünlü aktör James O’Neill’in oğlu olan Eugene O’Neill, New York’ta doğdu. Bir yıl okuduktan sonra üniversiteden ayrıldı. Genç yaşta altın aramak için Honduras’a gitti. Gemilerde çalışarak Buenos Aires’e giden O’Neill daha sonra Güney Afrika ülkelerini dolaştı.

    Vereme yakalandıktan sonra oyun yazmaya başladı. Tanık olduğu aile içi çatışmalar ve toplum dışı yaşamın kazandırdığı deneyimler yazdığı oyunlara esin kaynağı oldu. Yoğun insan tutkularının işlendiği oyunlarından Beyond the Horizon (1920; “Ufkun Ötesinde”), Anna Christie (1922), Araya Giren Garip Oyun (Strange lnterlude; 1928) ve Günden Geceye (Long Day's Journey inîo Night; 1956) ile Pulitzer Ödülü’nü kazandı. O’Neill’in beğenilen öbür oyunları arasında, Yunan trajedilerinden etkilenerek yazdığı Karaağaçlar Altında (Desire under the Elms\ 1925), Elektraya Yas Yaraşır (Mourning Becomes Elektra; 1931) ve insanın daha iyi bir yaşam için umuda sarılışını anlatan Buzcu Geliyor (The Iceman Cometh; 1946) sayılabilir.

Eugene O'Neill Resimleri