Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Felix Mendelssohn

  • Okunma : 276
Felix Mendelssohn Resim

(1809-1847). Müzikte Romantizm Akımı’nın önde gelen adlarından olan Alman besteci, piyanist ve orkestra şefi Felix Mendelssohn’un tam adı Jakob Ludwig Felix Mendelssohn Bartholdy’dir.

    Varlıklı bir Yahudi ailenin oğlu olarak Hamburg’da dünyaya gelen Mendelssohn, Fransızlar’ın Hamburg’u işgal etmesi üzerine iki yaşındayken ailesiyle birlikte Berlin’e taşındı. Orada ilk piyano derslerini annesinden ve dönemin ünlü müzik öğretmeni Kari Friedrich Zelter’den aldı. Dokuz yaşında ilk konserini verdi; 11 yaşında beste yapmaya başladı. Erkek ve kız kardeşleriyle birlikte müzik çalışan Mendelssohn, kız kardeşi Fanny’yle birlikte bestelediği parçaları piyanoda çalıyor, Rebecka sesiyle, Paul da viyolonseliyle onlara eşlik ediyordu. 12 yaşındayken ünlü yazar Goethe’yle tanıştırılmak üzere Weimar’a götürüldü. O yıllarda bestelediği oda müziği türündeki Si Minör Üçüncü Dörtlü1 sünü ona adadı. Mendelssohn en güzel bestelerinden biri olan Bir Yaz Gecesi Rüyası'nı 17 yaşındayken yazdı. Uzun yıllar sonra bu yapıtına, aralarında Düğün Marşı'nın da bulunduğu parçalar ekledi.

    Mendelssohn en önemli bestelerini Düsseldorf’ta ve Leipzig’de orkestra şefliği yaptığı yıllarda gerçekleştirdi. Aynı dönemde İtalya’ya ve İskoçya’ya yaptığı gezilerin ardından İskoç Senfonisi'ni (1842), Fingal Mağarası adıyla da bilinen Hebridler Uvertürü'nü (1832) ve İtalyan Senfonisi'ni (1833) besteledi. Yetenekli bir piyanist olan Mendelssohn, Buckingham Sarayı’nda Kraliçe Victoria ile Prens Albert’in huzurunda resital vermek amacıyla sık sık İngiltere’ye gitti. Son oratoryosu olan Elijah sanatçının ölümünden kısa bir süre önce 1846’da düzenlenen Birmingham Festivali’nde seslendirildi. Bugün en çok tanınan ve sevilerek dinlenen besteleri Keman Konçertosu (1844) ile 1842’de tamamladığı Bir Yaz Gecesi Rüyası'dır.

    Oratoryo, senfoni ve oda müziği gibi değişik türlerde yapıtlar veren Mendelssohn’un müziği saf, açık ve duygusal melodilerden oluşur. Mendelssohn besteci, orkestra şefi ve piyanistliğin yanı sıra iyi bir ressam, şair, bilardo ve satranç oyuncusuydu.

    Mendelssohn’un yoğun ve yorucu çalışma temposu sağlığını olumsuz yönde etkilemekte gecikmedi. Sanatçı çok sevdiği kız kardeşi Fanny’nin ölümünden birkaç ay sonra 38 yaşında öldü.

Felix Mendelssohn Resimleri