Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Galapagos adaları

  • Okunma : 535

Galapagos adaları, Büyük Okyanus'ta takımada. Güney Amerika kıyısının yaklaşık 965 km açığında yer alan, yaklaşık 13 yanardağ kökenli ada ile çok sayıda adacıktan oluşan, Ekvador'un illerinden birini oluşturan Galapagos adalarının (resmi adı Colon adaları), toplam yüzölçümü 7845 km², nüfusu 9 700'dür. Yönetim merkezi, San Cristobal'dir.

Peru soğuk su akıntısının üstünde yer aldıkları için genellikle serin ve ekvatorun üstündeki öbür adalara oranla kurak bir iklim etkisindeki adalarda, kıyı bölgeleri çöl iklimini andıran bir iklim etkisindedir. Yüksek dağların (bazılarının yükseltisi 1 525 m'yi bulur) yamaçlarının üst kesimleriyse bol yağış alır ve yoğun bir bitki örtüsüyle kaplıdır.

Galapagos adalarının başlıca özelliği özgün uyarlanmalar geçirmiş, başka yerlerde bulunmayan hayvan çeşitleridir. Bunların arasında dev kara kaplumbağaları, uçamayan karabataklar, deniz iguanaları sayılabilir. Tümü, koruma altına alınmıştır.

1535'te İspanyolların buldukları Galapagos adaları (Galapagos İspanyolca "kaplumbağa" anlamına gelir), 1832'ye kadar korsanların ve balina avcılarının uğrağı oldu. O tarihte Ekvador tarafından ilhak edilerek yerleşmeye açıldı. Doğabilimci Charles Darwin, 1835'te adaları ziyaret ettikten sonra, ünlü evrim kuramını pekiştirdi.