Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Gebelik testi

  • Okunma : 533

Gebelik testiBir kadının bedeninde canlı bir embriyo ya da dölütün var olup olmadığını belirleyen laboratuvar muayenesi. Genellikle, âdet dönemlerinin ortadan kalkması, sabahları mide bulantısı, memelerde duyarlılığın artması ve sık sık idrara çıkma gibi alışılmış gebelik belirtilerinin görülmesi üstüne uygulanan gebelik testleri, çoğunlukla, gebelik dokuları tarafından üretilen, kanla birlikte dolaşan ve gebe kadınların idrarı ile kanında bulunan bir hormon olan koryon gonadotrofin hormonu (HCG) düzeyinin ölçülmesine dayanır.

İlk testler, kadında oluşan ve potansiyel olarak HCG içeren idrarın, herhangi bir HCG etkisinin bulunup bulunmadığını belirlemek için kurbağa ya da tavşanlara iğneyle verilmesine dayanırken, günümüzde bunların yerini, idrar ve kan HCG düzeylerini ölçen daha kesin yöntemler almıştır. İdrar gebelik testi, HCG düzeyinin, gebelik durumunda bilinen düzeyleriyle tutarlı olup olmadığını belirler ve genellikle gebelikten iki hafta ya da geciken âdet döneminden birkaç gün sonra pozitif çıkması, gebelik teşhisini kesinleştirir. Daha yaygın biçimde kullanılabilen ev gebelik testlerinde, genellikle doğru sonuçlar veren bir HCG idrar gebelik testi kullanılır. Kan gebelik testi, çok az HCG miktarlarını saptayabilen daha duyarlı bir testtir; gebeliği izleyen günlerde ve âdet gecikmesinin oluşmasından önce pozitif olabilir.

Gebelik testleri, gebelik teşhisini kesinleştirmelerinin yanı sıra, gebeliğin sağlık durumunu ya da bir dış gebelik bulunup bulunmadığını değerlendirmede de kullanılırlar. HCG, bazı urlar tarafından da üretilir; bu durumda ur etkinliğinin belirteci olarak gebelik testleri kullanılabilir.

Yeni kan gebelik testleri, sahte-negatif sonuçlar olasılığını azaltmıştır. Sahte-negatif sonuçların en yaygın nedeni, gebeliğin ilerlemesi sırasında HCG değerlerinin düşmesine yol açan ilerlemiş gebelik durumudur. Ayrıca, sahte-pozitif sonuçlar da görülebilir: Bazı ilaçların alınmasından, tam olmayan düşüklerden, dış gebelikten ve urlar gibi klinik durumlardan kaynaklanabilirler.