Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Giovanni Pisano

  • Okunma : 570

Giovanni Pisano, İtalyan heykelcisi ve mimarı (? 1248'e d.-Siena 1314'ten sonra). Babası Nicola Pisano'yla birlikte Siena katedralinde çalışan Giovanni Pisano (1265), Perugia katedralindeki vaftiz kurnasını tamamlayıncaya kadar (1278) babasıyla çalışmayı sürdürüp, 1285'te Siena'ya yerleşerek Siena katedrali baş ustalığında (1289-1296) bulundu. Sant'Andrea (Pistoia) kilisesinin (1297-1301) ve Pisa katedralinin (1301-1310) vaiz kürsülerini yaptı. 1312-1313 arasında Cenova'da çalıştıktan sonra, Siena'ya döndü.

Giovanni Pisano, heykel ve mimarlık anlayışları bakımından babasının üslubunda önemli değişiklikler yapmış, zengin buluşları, coşkun biçimlendirme tarzı ve sezgisiyle, ruhun coşkulu ve çalkantılı hareketlerini dile getiren bir üsluba yönelmiş, Sant'Andrea kilisesindeki (Pistoia) altıgen vaiz kürsüsünde ve Pisa katedralindeki sekizgen vaiz kürsüsünde üstün mimarlık yeteneklerini kanıtlamıştır.

Başlıca yapıtları: Perugia'daki büyük vaftiz kurnası desteklerindeki heykeller (Roma Kilisesi, Dinbilim, Trasimeno Gölü, Aziz Pietro ve Aziz Benedetto) ve alçak kabartmalar (Serbest Sanatlar, Ekim, Aralık), Pisa vaftiz-yeri heykelleri, Sant'Andrea'daki beş tablo (Kutsal Haber ve İsa'nın Doğumu, Büyücü Kralların Tapınması, Suçsuzların Kıyımı, Çarmıha Gerilme, Kıyamet), bazı alçak kabatmalar (İsa'nın Doğumu, Mısır'a Kaçış, Yargı, Ziyaret, Tapınakta Gösteri).