Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Harry Houdini

  • Okunma : 212
Harry Houdini Resim

Harry Houdini (1874-1926). Houdini takma adıyla sihirbazlık ve gözbağcılık gösterileri yapan Erik Weisz, özellikle her türlü zincir, ip, kelepçe gibi bağlardan ve kilitli sandıklardan kurtulmakla ün kazanmıştı.

    Macaristan’dan ABD’ye göç etmiş yoksul bir haham olan babası ölünce, Erik ip cambazlığı ve gözbağcılıkla ailenin geçimini sağlamaya çalıştı. Yaptığı işi çok ciddiye alıyor, bu konuda bulabildiği her kitabı okuyordu. Fransız gözbağcı Robert Houdin’den esinlenerek Houdini adını aldı. Başarısı üç buluşa dayanıyordu: Çoğu kilitlerin içi aslında çok basitti, çok az insan çözülemeyecek düğümler atabiliyordu ve kelepçeler belli bir biçimde duvara vurulduğunda açılıveriyordu.

    Bütün bunları o zamana kadar benzeri olmayan bir sahne gösterisinde gerçekleştirdi. Sahneye ipler, zincirler, kilitli bir sandık koyuyor ve izleyicilerden herhangi birinin kendisini kaçamayacak gibi sımsıkı bağlamasını istiyordu. Houdini nasıl bağlanırsa bağlansın iplerinden kurtuluyordu. Daha sonra polislerden kendisini kelepçeleyip bir hücreye kilitlemelerini istedi ve oradan da kurtulmayı başardı. Houdini ağzı dikili bir çuvalın içinde kendini ırmağa attırdıktan sonra, az önce içinde bulunduğu çuvalı kolunun altına koyup yüzerek kıyıya çıktı. Aslında Houdini’nin başlattığı “kaybolan fil” ve “tuğla duvardan geçme” gibi günümüzdeki gözbağcıların da kullandıkları birtakım sahne gösterileri yalnızca beceri değil, aynı zamanda çeviklik ve tam bir özdenetim gerektiriyordu.

    Houdini en büyük başarısını 1920’lerde ABD turuna çıktığında gösterdi. O sırada ABD’de bazı şarlatanlar ruhlarla konuştuklarını ileri sürerek bu yoldan para kazanıyorlardı. Houdini onların kullandıkları hileleri anlayıp bu gösterileri kendisi düzenleyerek onların aslında gözbağcılık yaptıklarını kanıtladı. A Magician Among the Spirits (1924; “Ruhlar Arasında Bir Sihirbaz”) adlı, bu medyumların hilelerini açıklayan bir kitap da yazdı. Encyclopedia Britannicda’nın 13. baskısı için gözbağcılık konusunu Houdini yazmıştır.

    Mide kaslarını en sert darbelere dayanacak biçimde geliştiren Houdini, onu görmeye gelen birisinin kaslarını germesine fırsat kalmadan attığı yumruk sonucu öldü.

Harry Houdini Resimleri