Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Herbert George Wells

  • Okunma : 284
Herbert George Wells Resim

(1866-1946). Bilimsel gelişmelerin insanlar için yeni bir geleceği müjdelemeye başladığı 19. yüzyılın sonlarında, İngiliz yazar Herbert George Wells bilimkurgu türünün ilk örneklerini vermiştir. Gerek H. G. Wells’in, gerek Fransız yazar Jules Verne’in romanları bilimkurgu klasiklerinden sayılır. Ne var ki, Wells bilimkurgu dışında da yapıtlar vermiştir.

    Herbert George Wells, Kent’te Bromley’de doğdu. Çocukluğu yoksulluk içinde geçti. 14 yaşındayken, önce bir kumaş tüccarının yanında çırak olarak, sonra da bir eczanede çalıştı. Bir ara öğretmenlik de yaptı. Öğrenim görebilmek için çok çalışarak burslar kazanan Wells, T. H. Huxley’den biyoloji dersleri aldı. Wells, Zaman Makinesi (The Time Machine\ 1895), Görünmeyen Adam (The Invisible Man; 1897), Dünyalar Savaşı (The War o f the Worlds\ 1898) ve Ay ’da İlk İnsanlar (The First Man in the Moon\ 1901) gibi derin bir düş gücüne dayanan öykülerini bilimsel bilgileri temel alarak yazdı. İşçi sınıfı kökenli olması ve gençliğini zor koşullarda geçirmesi nedeniyle sıradan insanların sorunlarını tanıyan Wells, Kipps (1905) ve The History of Mr. Polly (1910; “Mr. Polly’nin Tarihi”) adlı romanlarında bu sınıftan insanların özlemlerini ve düş kırıklıklarını dile getirdi. Canlı bir dille ve mizah yollu bir yaklaşımla kaleme aldığı bu romanlara karşılık, Wells’in The New Machiavelli (1911; “Yeni Machiavelli”) adlı yapıtı acı bir yergi içerir.

    Sosyalist görüşleri benimseyen Wells, insanların modern dünyanın önemli düşüncelerini anlayabilmeleri için tarih ve bilim konulu birçok kitap yazdı. Bu yapıtları arasında oğlu George Wells ve Julian Huxley ile birlikte yazdığı The Science o f Life (1929; “Yaşam Bilimi”), The Shape o f Things to Come (1933; “Olayların Alacağı Biçim”) ve tarih kitabı The Outline o f History (1920; “Tarihin Ana Çizgileri”) adlı kitapları sayılabilir.

Herbert George Wells Resimleri