Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hindistan-Pakistan Savaşları

  • Okunma : 806

Hindistan-Pakistan Savaşları, Hint yarımadasının 1947'de bölüşülmesinden sonra Hindistan ile Pakistan arasında patlak veren üç savaşı belirten genel terim. İki ülke arasındaki ilk çatışma, 1947-49'da, Keşmir sorunu nedeniyle çıktı. Hindistan yarımadasına bağımsızlık tanınmasının ve iki devlet arasında bölüştürülmesinin ardından, bölgedeki birçok küçük mihracelik, hindu dinine bağlı olanların çoğunlukta olduğu Hindistan ile müslümanların çoğunlukta olduğu Pakistan arasında bir seçme yapmak zorunda kaldı. Hem Hindistan'la, hem de Pakistan'la sınırdaş olan Keşmir, hindu dininden bir mihrace tarafından yönetiliyor, ama nüfusunun büyük bölümünü müslümanlar oluşturuyordu. 

1947'de Pakistan aşiretleri, müslüman köylülerin ayaklanmasına destek vermek için Keşmir'e girince, Keşmir mihracesi Hari Singh, Delhi'ye sığınmak zorunda kaldı ve Keşmir'in Hindistan'a bağlanma belgesini imzaladı. Bunun üstüne Hindistan birlikleri Keşmir'e girerek Pakistan aşiretleriyle çarpışmaya başladılar. Çatışmalar bir Birleşmiş Milletler komisyonunun 1 949'da ateşkes sağlamasına kadar sürdü; sonra Keşmir, ateşkes çizgisi boyunca ikiye bölündü: Topraklarının yaklaşık üçte ikisi Hindistan'da, geri kalan bölümü Pakistan'a kaldı. Hindistan, sorunu BM Güvenlik Konseyi'ne götürdüyse de, tarafları dinleyen Güvenlik Konseyi'nin, bölgenin askerden arındırılarak, bir halk oylaması yapılması konusundaki kararı hiçbir zaman yürürlüğe konulamadı ve geçici barış, yinelenen çatışmalarla sık sık kesildi.

Nisan 1965'te Batı Pakistan ile Hindistan sınırındaki Kuç Ranı'nda (tuzlu bataklık) başlayan çatışmaların Keşmir ve Pencab'a da yayılması, ikinci Hindistan-Pakistan savaşını başlattı. Hindistan, Pakistan'dan sızan savaşçıların Keşmir'i yeniden işgal ettiği savıyla Pakistan'ı suçlarken, Pakistan, işgalcilerin Pakistanlı değil Keşmirli özgürlük savaşçıları olduğunu öne sürdü. Bunun üstüne Hindistan, Keşmir'deki ortak sınırlarının Pakistan tarafındaki askerî karakolları işgal etti. Pakistan buna, ABD'den askerî yardım olarak aldığı tankları bölgeye sürerek yanıt verdi. Eylül 1965'te her iki tarafın, birbirlerininin topraklarında geniş çaplı bir istila hareketine girişmeleri üstüne, Birleşmiş Milletler, ateşkes sağlamak için bir kez daha devreye girdi. Ocak 1966'da Taşkent'te SSCB'nin arabuluculuğuyla Hindistan ile Pakistan arasında bir antlaşma imzalanmasından kısa bir süre sonra, taraflar arasındaki çatışmalar sona erdi.

1948 ve 1965 savaşları sorunun çözülmesinde etkili olmadıkları halde, iki ülke arasında Aralık 1971 'de patlak veren üçüncü savaş, Hindistan'ın ezici askerî üstünlüğüyle noktalandı: Hindistan'ın Batı ve Doğu Pakistan arasındaki iç savaşa müdahale ederek, Doğu bölgesinin Pakistan'dan kopmasına ve Bangladeş adıyla bağımsız bir devlete dönüşmesine yardımcı olduğu bu son savaşta, Pakistan ordusu ve hava kuvvetleri ağır kayıplar verdi.