Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hippokrates

  • Okunma : 480

Hippokrates, Eski Yunan hekimi (İstanköy İ.Ö. 460-Larissa, Tesalya İ.Ö. 377'ye d.). Bir hekimin oğlu olan Hippokrates (Hipokrat da denir) babası tarafından yetiştirilip, Taşoz, Abdera, Larissa ve Kyzikos'ta hekimlik yaptı. Anadolu'nun kuzey illerini gezdikten sonra, İstanköy adasına dönerek hekimliği sürdürdü.

Ölümünden sonra İstanköy adası hekimlik okulunun bütün buluşları Hippokrates'e mal edilmiştir; ama bunların tümünün değilse bile, büyük bir bölümünün gerçekten onun buluşu olduğuna kuşku yoktur. Tedavisi, organizmadaki kan, lenf, safra gibi suyukların bozukluklarına dayanır. Çağının bütün hekimlik bilgileriyle donatılmış olduğu ve bunları en iyi biçimde uyguladığı yapıtlarından anlaşılır. 

Klinik gözlemi ilk başlatan kişi olmasının yanı sıra, hekimlerin mesleğe başlarken insanlık yararına çalışacakları konusunda ettikleri yemin onun kurallarına dayanır. Kesinlikle onun olduğu bilinen yapıtlar şunlardır: Peri Aeoron, Hydaton, Topon (Havalar, Sular ve Ülkeler Üstüne), Aphorismoi(Özlü Sözler), Prognostikon (Teşhis Kitabı), Karides (Kalp Üstüne).