Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hiroşima

  • Okunma : 444

Hiroşima, Japonya'da kent. Honşu adasının güneybatı kesiminde, Hiroşima körfezinin başlangıcındaki alçak delta topraklarında, Osaka'nın 280 km batısında yer alan, aynı adlı yönetim bölümünün merkezi olan Hiroşima'nın nüfusu 1 085 680'dir. Yazları sıcak ve yağışlı (temmuz ayı sıcaklık ortalaması 26 °C), kışları nispeten kurak ve ılıman (ocak ayı sıcaklık ortalaması 4 °C) bir iklim etkisinde olan kentte, yıllık yağış tutarı 1 600 mm'dir. ABD'nin attığı atom bombasıyla üçte ikisi yıkılan kent, 1950'den başlanarak yeniden yapılmış ve modern bir sanayi (ağır sanayi, özellikle de demir-çelik tesisleri) merkezine dönüşmüştür. Ucina limanından ve 24 km kadar güneydoğusundaki Koue doğal limanından işlenmiş ürünler dışsatımı yapılan Hiroşima'nın yakınındaki Etacima adasında Japonya Deniz Savunma Kuvvetleri Akademisi yer almaktadır. Kent ayrıca, atom bombası atılmasına ilişkin anıtları ve bazı kalıntılarla çok sayıda turist çekmektedir.

Hiroşima 1593'te, günümüzde müze olarak kullanılan bir tahkimli şato çevresinde kurulup, Meici döneminin başlamasıyla (1868) girişilen önemli yeniden örgütlenme çalışmaları kapsamında bir deniz üssüne dönüştürüldü. 1864'te 260 km'lik bir demiryolu hattıyla Kobe'ye bağlanmasından sonra, hızla gelişti.

İkinci Dünya Savaşı'nın sonucunda atılan atom bombasıyla üçte ikisi yıkılan, 75 000 kişinin öldüğü (üç gün sonra Nagasaki'ye atılan ikinci bir atom bombasıyla İkinci Dünya Savaşı sona erdi) kentte, olayın unutulmaması için oluşturulan parkta, eski sanayi sergisi binasının yıkıntıları onarılmadan olduğu gibi korunmuş, ayrıca, olay sırasında ölenlerin anısına, mermer bir mezar anıtı yapılmıştır. İçinde kurulan müzede, bombanın atıldığı günden çeşitli kalıntılar sergilenmekte, yakınındaki atom bombasının yol açtığı zararları inceleyen komisyonun binasında, ışınımın günümüze kadar süren etkileri İncelenmektedir. Ayrıca, kentte, ışınımın yol açmış olduğu çeşitli hastalıkların tedavisi için çalışan özel klinikler kurulmuştur.