Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hotantolar

  • Okunma : 524

Hotantolar, Güney Afrika'da halk topluluğu. Adları Hollandalı sömürgeciler tarafından verilen (asıl adları Hoi Hoi'ler ya da Hoy Hoy'lar dır.) Hotantolar, Boşimanlara yakın bir ırktırlar; ama boyları biraz daha uzun, tenleri sarımsı kahverengidir.

Eskiden günümüzdeki Güney Afrika Cumhuriyeti'nin batı bölgesinde yaşarlarken, HollandalIlara karşı ayaklanmalarından (1904) sonra, Oranj ırmağının kuzeyine çekilmişlerdir. Sürekli azalan nüfuslarının 30 000 kişi kadar olduğu sanılmaktadır.

Eskiden avcılık ve hayvan yetiştiriciliğiyle (koyun ve keçi) geçinen Hotantoların, sürüleri 4 000 başı bulur ve kabilenin gençleri tarafından güdülürdü. Kadınlar, süt sağma işini üstlenmişlerdi. Otlak bulmak için sık sık yer değiştirirlerdi. Sırf sütle ve avcılık ürünleriyle beslenen, yetiştirdikleri hayvanların etini olağandışı durumlara ayıran Hotantolar, demir ve bakır çıkarmayı, demir işlemeyi Avrupalıların ülkeye ayak basmasından önce biliyorlardı. Ayrıca, sepicilikte ustaydılar. Kadınları yakın bir döneme kadar çanak çömlek yapar, tahta kaplar oyarlardı. Ataerkil klanlardan oluşan kabileler halinde örgütlenmişlerdi. Güç ve bereket yaratıcı, kutsayıcı olduğuna inandıkları yağmura taparlardı.

Avrupalıların sömürgeleştirmesi sonucunda, Hotantoların geleneksel toplumsal sistemi çözülmüş, kadınlarının birçoğunun Avrupalı sömürgecilerle evlenmeleriyle, önemli bir bölümü melezleşmiştir.