Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Hüseyin Kâzım Kadri

  • Okunma : 580

Hüseyin Kâzım Kadri, Türk yazarı ve siyasetçisi (İstanbul 1870-Tarsus 1934). Trabzon valilerinden Kadri Bey'in oğlu olan Hüseyin Kâzım Kadri, Mülkiye'de, İzmir İngiliz Ticaret Okulu'nda öğrenim görüp, tarım öğrenimi için Avrupa'ya gitti. 1886'dan sonra Maliye, Hariciye nezaretlerinde çalışıp, Darüşşafaka'da kozmografya öğretmenliği yaptı.

Meşrutiyet'in ilanından sonra Tevfik Fikret ve Hüseyin Cahit Yalçınla Tanin gazetesini çıkardı (1908). Samsun, Serez mutasarrıflıklarında, Halep, Selanik valiliklerinde bulunup, Manisa milletvekilliğine seçildi (1912). Savaş yıllarını Beyrut'ta geçirip, yurda dönünce Aydın'dan milletvekili seçilerek (1920), Ticaret, Ziraat, Evkaf nazırlıklarında bulundu; İstanbul hükümeti adına Ankara hükümetiyle görüşmeler yapan kurula katıldı. Cumhuriyet'in ilanından sonra siyasetten çekilip, kendini çalışmalarına vererek, hava değişimi için gittiği Tarsus'ta öldü.

Dinsel yapıtlarında ve bazı yazılarında Şeyh Muhsin Fani adını kullanan Hüseyin Kâzım Kadri dil, felsefe, iktisat, tarım, siyaset alanlarında kitaplar yazmıştır. Arapça, Farsça, Türkçe sözcükler ile Uygur, Çağatay, Kazan, Azeri gibi birçok Türk lehçesinin sözcüklerinden oluşan Büyük Türk Lügati (4 cilt, 1928-1943) adlı sözlüğü, örneklere dayanması açısından son derece önemlidir.

Öbür yapıtları: Mahdumkulu Divanı ve Yedi Asırlık Türkçe Bir Manzume (1924), Gazi Mustafa Kemal, Bir Millet Basübadelmevt'i (1932), vb.