Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İbnürrefik Ahmet Nuri

  • Okunma : 772

İbnürrefik Ahmet Nuri, Türk oyun yazarı ve oyuncusu (İstanbul 1874-Ankara 1935). Fas Nazırı Süleymanpaşazade Müstantik Mehmet Refik Bey'in oğlu olan İbnürrefik Ahmet Nuri (dört yaşındayken yitirdiği babasının vasiyetiyle İbnürrefik adını almış, bir oyununun adı olan Sekizinci'yi de soyadı olarak seçmiştir), Galatasaray'ı bitirip, Hariciye Nezareti Mektubi Kalemi'ne girdi. Karantina İdaresi Muhasebe Kalemi'ne atanıp (1885), mühasebe müdürlüğüne kadar yükselerek, Lozan Antlaşması gereği Karantina İdaresi kaldırılınca emekliye ayrıldı. Darülbedayi'nin ikinci kuruluşunda (1915) edebi heyet üyeliği yapıp, Kadıköy'de de Yeni Tiyatro Temsil Heyeti adlı bir topluluk kurdu (1922). Reşat Nuri ve Mahmut Yesari'yle birlikte Kelebek adlı bir gülmece dergisi çıkardı. Ankara Halkevi rejisörlüğü (1932'den ölümüne kadar) yaptı.

Oyuncu, sahneye koyucu ve oyun yazarı olarak Türk tiyatrosunun gelişmesine önemli katkılarda bulunan İbnürrefik Ahmet Nuri, Ahmet Vefik Paşa dan sonra uyarlama alanında en önemli oyun yazarı sayılmaktadır (elliyi aşan yapıtından çoğu uyarlamadır). Önceleri melodramı denemiş, ilk oyunu Çoban Kızı'nın gördüğü ilgi üstüne komedi ve vodvillere yönelmiştir. Uyarlamalarını genellikle klasik Batı yapıtlarından değil, o çağda pek tanınmamış yazarlardan yapmış, çoğu kez kaynak belirtmemiş, sanki yeniden yaratmışçasına uyarlamada gösterdiği başarıyla ün salmıştır.

Başlıca yapıtları: Şair (1908), Tecdid-i Nikâh (1910), Kadın Tertibi (1918), Hisse-i Şayia (uyarlama), Nurbaba Köşkü (1920), Sekizinci (1923), Ceza Kanunu (1924), Sınıf Arkadaşı (1931).