Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İbrahim

  • Okunma : 559

İbrahim, İslâm inancına göre tek tanrılı ilk dini getiren ve Kâbe'yi yaptıran peygamber (İ.Ö. XI. yy.). Hükümdar Nemrud yeni doğan çocukları öldürttüğünden annesi Uşa'nın Kusa yakınlarındaki bir mağarada doğurduğu İbrahim Peygamber, Kur'an'a göre küçük yaşta Allah'ın varlığına inandı. Kavmi kurban kesmek için kent dışına çıkınca, kentteki putları kırıp, baltayı da en büyük putun önüne bıraktı.

Nemrud'un buyruğuyla Edessa'da (günümüzde Şanlıurfa) ateşe atıldıysa da, ateş söndü ve gül bahçesine dönüştü. Bu mucizeye karşın çevresindekileri etkileyemeyen İbrahim Peygamber, bunun üstüne, eşi Sara ve kardeşinin oğlu Lut'la Filistin'e gidip, Firavun tarafından iyi karşılandı. Eşi Sara'dan çocuğu olmadığı için, Firavun'un hediye ettiği cariyesi Hacer'le evlenip, bir erkek çocuğu oldu. İsmail adını verdiği oğlunu ve Hacer'i Mekke'ye götürüp, Allah'ın buyruğuyla çocuğuyla birlikte sünnet olduktan sonra, Sara'dan da bir çocuğu (İshak) oldu.

Allah'ın, inancını sınamak için İshak'ı kurban etmesini istemesiyle oğlunu kurban etmeye hazırlanırken, Allah'ın bir koç göndermesi üstüne, oğlunun yerine koçu kurban etti. Kur'an'da İbrahim Peygamber'in ölümü konusunda bilgi yoktur. Tevrat'a göreyse, 175 yaşında ölmüş, oğulları tarafından el-Halil'deki ata mezarlığına gömülmüştür.