Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İdaho

  • Okunma : 510

İdaho, ABD'nin batı kesiminde eyalet. Büyük Ovalar bölgesini kuzeybatı kıyısına bağlayan, kuzeyde İngiliz Kolombiyası, doğuda Wyoming ve Montana, güneyde Utah ve Nevada, batıda Oregon eyaletleriyle sınırlı olan İdaho eyaletinin yüzölçümü 216 456 km², nüfusu 1 006 749, merkezi ve en büyük kenti Boise'dir. İklimin yükseltiye ve enleme bağlı olarak değiştiği eyaletin kuzey kesiminde iklim ılıman (kış sıcaklıkları ortalaması 11 °C), güneydoğu kesimindeyse çok daha soğuktur (kış sıcaklıkları ortalaması 6 °C). 

Yazlar sıcak (ortalama sıcaklık 22 °C) geçer; yüksek kesimlerde 2 504 mm olan ortalama yağış tutarı, alçak kesimlerde 152 mm'ye kadar düşerek, bu kesimlere bir çöl görünümü verir. Yeraltı gelir kaynakları bakımından zengin (gümüş, çimento, kurşun ve fosfat yatakları) olan İdaho'da, başlıca gelir kaynaklarını tarım (patates, buğday, arpa, şekerpancarı, vb.) ile madencilik oluşturur. Balıkçılık ve ormancılık önemli gelir kaynaklarıdır. Sanayi de oldukça gelişmiştir: Tarım araç gereçleri yapımı, kereste ve kâğıt sanayileri, mobilya yapımı, elektronik gereçler yapımı, vb. Turizm de gün geçtikçe gelişmektedir.

TARİH

Arkeoloji kazılarından günümüzden 14 000 yıl önce yerleşildiği anlaşılan günümüzdeki İdaho eyaleti topraklarına XIX. yy'da ulaşan İngilizler, bölgede yaşayan Kızılderililerle ticaret yapmaya başladılar. 1840'tan sonra Hudson Körfezi Şirketi'nin denetimine giren bölge, (1846'da ABD'ye geçtiyse de Hudson Körfezi Şirketi kurduğu küçük yerleşme merkezlerinde ticaret etkinliğini sürdürdü. 1890'da İdaho, ABD'nin 43. eyaleti oldu.