Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İeper Savaşları

  • Okunma : 506

İeper Savaşları, Birinci Dünya Savaşı'nda Belçika'da İeper (Ypres) bölgesinde yapılan çarpışmaları belirten tarih terimi. İeper Savaşları’nın birincisi Ekim-Kasım 1914'te yapıldı. Manş denizi kıyılarındaki Kuzey Fransa limanlarını ele geçirmeye yönelik Alman ilerleyişi Belçika ve Fransa birliklerinin destekledikleri mareşal Sir John French komutasındaki İngiliz denizaşırı birlikleri tarafından durduruldu; ama çarpışmalarda iki taraftan yaklaşık 100 000 asker (İngilizlerin aşağı yukarı tümü) öldü.

İkinci İeper Savaşı (22 Nisan-25 Mayıs 1915), İtilaf devletleri birliklerinin ortak bir saldırısını Almanların püskürtmeleriyle başladı. Saldırı sırasında Almanların Batı cephesinde ilk kez zehirli gaz kullanmalarında gerek fiziksel, gerek ruhsal yönden etkilenmelerine karşın, İtilaf devletleri birlikleri, Almanları durdurmayı başardılar. Çarpışmalarda İngilizlerden yaklaşık 50 000, Fransızlardan 10 000, Almanlardan 35 000 asker öldü.

1917 yılı baharında ve yazı başında İtilaf devletlerinin İeper çevresinde giriştikleri saldırı başarısızlıkla sonuçlanınca, İngilizler 31 Temmuz'da ikinci bir saldırı başlattılar. 3 aydan uzun süren, toplam 8 km'lik bir ilerleyişten sonra, saldırı, 6 Kasım'da Passchendaele tepelerinin ve aynı adlı köyün ele geçirilmesiyle sonuçlandı. Böylece, Almanların Fransız ordularını çökertmeleri önlendi. Çarpışmalarda 300 000'den çok İngiliz, yaklaşık 9 000 Fransız, 260 000 kadar Alman askeri öldü. 1918 baharında ve sonbaharda da İeper ve çevresinde daha küçük çaplı çarpışmalar oldu.