Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İndus

  • Okunma : 605

İndus, Güneydoğu Asya'nın en uzun ırmaklarından biri. Tibet'te doğan, büyük bölümüyle Pakistan'da aktıktan sonra Umman denizine dökülen İndus'un uzunluğu 2 900 km, akaçlama havzasının yüzölçümü 1 165 000 km'dir. Kollarıyla birlikte Pencab ovasını sulayarak, Pakistan'ın tarıma en elverişli bölgesi (mısır, buğday, darı, pirinç, hurma, vb. meyveler) haline getiren ırmağın gerek Hindistan, gerek Pakistan kesimlerinde birçok baraj kurulmuştur. Bunlardan 1974'te tamamlanan Tarbela barajı (Pakistan) dünyanın en büyük barajlarından biridir.

Himalaya dağlarına bağlı Karakurum dağlarında doğan İndus, kuzeybatıya doğru akarak Hindistan'ın Cammu ve Keşmir eyaletlerinden geçer; güneye dönüp Pakistan'a girerek, dağlardan Pencab ovasına iner; ovaya adını veren ("Pencab", "beş su" anlamına gelir) başlıca kolları Satlec, Çenab, Cihlam, Ravi ve Beas'ı alıp. Umman denizi kıyısından 110 km içerde başlayan büyük bir delta oluşturduktan sonra, birçok kola ayrılarak çeşitli yerlerden denize dökülür.

Günümüzden 70 000 yıldan önce yerleşilen İndus vadisinde, başlıca kentleri Harappa ve Mohenco Daro olan İndus uygarlığı gelişmiştir.