Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İngiliz Kolombiyası

  • Okunma : 747

İngiliz Kolombiyası, Kanada'nın en batıdaki eyaleti. Quebec ve Ontario'dan sonra Kanada'nın üçüncü büyük eyaleti olan İngiliz Kolombiyası'nın yüzölçümü 947 800 km², nüfusu 471 844, merkezi Victoria, en büyük kenti Vancouver'dır. Büyük Okyanus kıyısındaki kesimi kışların yumuşak ve yağışlı, yazların serin geçtiği bir iklimin, iç kesimleriyse kışları soğuk ve kar yağışlı, yazların daha sıcak geçtiği bir iklimin etkisindeki eyalette, başlıca gelir kaynağı tarım, ormancılık ve balıkçılıktır. Toplam nüfusun yarıya yakınının yaşadığı Vancouver ve çevresi ile Victoria dışında, sanayi pek gelişmemiştir.

TARİH

Arkeoloji buluntularından günümüzden 10 000İ-7 000 yıl önce Kızılderili halkların yerleştikleri anlaşılan günümüzdeki İngiliz Kolombiyası'nın kıyı kesimine, XVIII. yy'da İspanyol, İngiliz ve Rus denizcileri uğramaya başladılar. İlk kalıcı yerleşmenin Fraser ırmağı ve yakınlarında altın yatakları bulunmasıyla 1854'te kurulduğu bölgeye, İngiliz sömürgeciler yerleşerek Vancouver'ı ve Victoria'yı kurdular. 1871'de İngiliz Kolombiyası halkı, 1867'de kurulmuş olan Kanada dominyonuna bağlanma kararı aldı.

Not: İngiliz Kolombiyası ’nın eyalet olmasından (1871) bu yana merkezi olan Victoria, Vancouver adasının güneydoğu kıyısında yer alır. Özellikle ormancılık sanayisinin gelişmiş olduğu bir kenttir. Ayrıca geniş parklar ve bahçeleriyle ünlüdür.