Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İngiltere-Hollanda Savaşları

  • Okunma : 760

İngiltere-Hollanda Savaşları, İngiltere ve Hollanda'yı 1652-1784 arasında karşı karşıya getiren dört savaşa topluca verilen ad. İngiltere-Hollanda Savaşları'nın temel nedeni, iki ülke arasındaki denizcilik ve deniz ticaretindeki rekabetti, Hollanda Orange sülalesi ile İngiliz kral ailesi arasındaki sürtüşmeler bu rekabeti daha da keskinleştirdi.

Birinci İngiliz-Hollanda Savaşı (1652-54), Oliver Cromwell yönetimindeki İngiltere ile Hollanda Cumhuriyeti arasında yapıldı. Başlangıçta iki taraf da önceleri kesin bir üstünlük sağlayamadılar; ama 1653'te İngilizlerin ünlüğü açıkça ele geçirmeleri üstüne, HollandalIlar 1654'te birinci Westminster Antlaşması'nı imzalamak zorunda kaldılar.

İkinci İngiliz-Hollanda Savaşı (1665-67), Hollanda'nın deniz ticaretindeki başarılarını çekemeyen İngiliz tüccarlarının kışkırtmalarından ve İngiltere kralı Charles ll'nin HollandalI cumhuriyetçilere düşmanlığından kaynaklandı. Hollandalı ünlü devlet adamı Johan de Witt'in girişimiyle yeniden oluşturulan Hollanda donanması, İngiliz donanmasını Haziran 1666'daki savaşta yenilgiye uğrattıktan sonra, Midway'de bir baskınla yok etti ve Breda Barışı (1667) imzalandı.

Üçüncü İngiliz-Hollanda Savaşı (1672-74). İkinci İngiliz-Hollanda Savaşı'nın yenilgisini içine sindiremeyen Charles II, Fransa kralı Louis XIV'le işbirliği yaptıktan sonra, Üçüncü İngiliz-Hollanda Savaşı'nı başlattı. Ama Hollanda'nın üst üste kazandığı deniz zaferlerinin yanı sıra, Charles ll'ye karşı ülke içinde gelişen muhalefet, kralı Hollanda'yla Westminster Barışını imzalamak (1674) zorunda bıraktı.

Dördüncü İngiliz-Hollanda Savaşı (1780-84), Amerikan Bağımsızlık Savaşı sırasında İngiltere'nin Hollanda'nın Amerika'yla yaptığı deniz ticaretini engelleme girişimleri sonucunda başladı. Bu kez yenilgiye uğrayan HollandalIlar, Paris Antlaşması'nda (1784) İngilizlerin koşullarını kabul etmek zorunda kaldılar.