Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

İzmarit

  • Okunma : 216
İzmarit Resim

İzmarit, eti beyaz ve lezzetli, avlanması zevkli ve uğraş gerektiren bir balıktır. Yaz aylarında yediden yetmişe tüm amatör balıkçılar kıyılardan, iskele üstlerinden, sandallardan, çeşit çeşit, irili ufaklı, kamışlı kamışsız oltaları denize sallandırarak izmarit avlar. İzmarit kıyıya yakın dip sularında dolaştığından, denize atılan olta dibe kadar indirilir. Bu olta istavrit avındaki gibi yapay yemli bir çapari değil, canlı yem takılmış bir köstekli oltadır. İzmarit, acemi balıkçıların oltasından yemi kapmakla ünlüdür. Gerçekten öne doğru iyice uzayıp geri çekilebilen körüklü ağzı yem dışında, bitki hayvan demeden küçük deniz canlılarını büyük bir beceriyle toplamasını sağlar.

    İzmarit (Spicara maena) ortalama 15-20 cm, en çok 25 cm uzunluğunda bir balıktır. Gövdesi yanlardan basık, gözleri iri, sırt yüzgecinin öndeki diken ışınları çok sert, gövdesinin ortaya yakın bir bölgesi kara lekeli, sırtı kahverengimsi boz, karnı beyazdır. İlkbahara rastlayan üreme mevsiminde vücudu menevişlenirken üst bölümünde lacivert lekeler belirir.

    Centracanthidae familyasından olan izmaritin yakın akrabalarından istrongilos (Spicara smaris) ve beyazgöz (Spicara flexuosa) türleri de Türkiye’yi çevreleyen bütün denizlerde bulunur. İzmarite çok benzeyen bu balıkların gövdesi biraz daha ince ve uzundur. Ayrıca istrongilosun gövde lekesi beyazgözden çok daha belirgindir.

İzmarit Resimleri