Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Jacques-Louis David

  • Okunma : 240
Jacques-Louis David Resim

(1748-1825). Fransız ressamlarından Jacques-Louis David Paris’te doğdu ve resim eğitimini Fransız Kraliyet Resim ve Heykel Akademisi’nde tamamladı.

    David, aşırı duygusal ve süslemeci bir sanat anlayışını yansıtan Rokoko üslubuna tepki olarak, Fransız sanatının klasik anlayışa yöneldiği bir dönemde yaşadı. Dönemin öteki sanatçıları gibi doğal ve yalın bir üslubu benimseyen ve biçim güzelliğinin önemini vurgulayan sanatçı resimlerinde Eski Yunan ve Roma sanatına yöneldi. Bugün Paris’teki Güzel Sanatlar Yüksekokulu’nda bulunan Antiokhos ve Stratonike adlı yapıtıyla 1774’te Roma Ödülü’nü kazanarak, İtalya’da dört yıllık bir öğrenim olanağı elde etti. Roma’da kaldığı sırada eskiçağ ve Rönesans döneminin yapıtlarını inceledi. Klasik üslubu yeğleyen David, Fransa’ya döndükten sonra yaptığı Horatius Kardeşlerin Yemini (Louvre Müzesi, Paris) adlı yapıtıyla resmin Rokoko yapmacıklığından kurtularak yeniden eski saygınlığını kazanmasını sağladı. Bir eleştirmence “yüzyılın en güzel resmi” olarak nitelenen bu yapıtın önceki resimlere göre daha yalın ve klasik bir üslubu vardır. David, özveri, kahramanlık gibi konuları işlediği bir dizi tabloyla, Fransız halkının gönlüne bir sanat kahramanı olarak yerleşti.

    1789 Fransız Devrimi’nin ilk yıllarında Robespierre’in öncülüğündeki Jakobenler’e katıldı. Siyasal görüşlerini yansıtan resimleriyle devrimi destekledi. 1792’de, XVI. Louis’nin idamının onaylanacağı sırada meclise seçildi. Bundan sonra uzunca bir süre Fransa’nın sanat ve kültür yaşamında etkin bir rol oynadı. Marat’nın Ölümü David’in başyapıtlarından biridir (1793; Belçika Kraliyet Güzel Sanatlar Müzesi, Brüksel). M arat, Fransız Devrimi sırasında inançlarından dolayı öldürülen bir devrimciydi.

    Robespierre’in de öldürülmesinden sonra David tutuklandı. Yeniden özgürlüğüne kavuştuktan sonra bir süre kendini öğrenci yetiştirmeye adadı. Daha sonra Sabin Kadınları ile yeniden dikkatleri üzerine çeken David, Avrupa’da ününü pekiştirmek isteyen Napolyon tarafından baş ressamlığa atandı. O dönemde yaptığı resimlerin en ünlüleri Napolyon un Saint Bernard Dağı’nı Aşması ile Taç Giyme Töreni’dir. Napolyon’un devrilmesinden sonra da imparatora sadık kalan David, Kral XVIII. Louis’ye bağlılık anlaşmasını imzalamayı reddetti ve Brüksel’e sürülerek yaşamının son yıllarını orada geçirdi.

Jacques-Louis David Resimleri