Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Jan Vermeer

  • Okunma : 274
Jan Vermeer Resim

(1632-1675). Jan van der Meer van Delft, Rembrandt’tan sonra en büyük Felemenkli ressam olarak tanınır. İspanya’ya karşı verilen uzun bağımsızlık savaşını izleyen dönemde Hollanda orta sınıf yaşamını konu alan resimleriyle ün kazandı.

    Vermeer, Hollanda’nın Delft kasabasında doğdu ve tüm yaşamını orada geçirdi. Sanatçının yaşamına ilişkin çok az bilgi vardır. Yaşamı boyunca Hollanda’nın dışına çıkmadığı sanılmaktadır. Babası ipek dokumacısı ve resim tüccarıydı. Sonradan baba mesleğini sürdüren Vermeer 1653’te yöresel ressamlar loncasına girdi; birkaç kez de loncanın başkanlığını üstlendi. Evliliğinden sekiz çocuğu oldu. Vermeer yavaş çalışır, resmini yapacağı nesneleri, renk ve ışık etkilerini büyük bir titizlikle incelerdi. Sanatçının günümüze ulaşan resimleri 40’tan azdır.

    Vermeer büyük boyutlu ilk resimlerinde dinsel ve mitolojik konuları ele aldı. Olgunluk dönemi resimlerinin hemen hemen hepsinde iç mekânları, kitap okuyan genç kız ya da sürahiden süt boşaltan hizmetçi gibi günlük işlerle uğraşan insanları konu aldı. Sanatçının büyük bir incelikle, ayrıntılara önem vererek işlediği bu resimler son derece gerçekçi bir görünüm vermekle birlikte, fotoğraf özelliği göstermez. Sanatçının resimlerindeki en çarpıcı özellik dingin üslubu, olağanüstü renk ve ışık anlayışıdır.

    Vermeer yaşadığı dönemde değeri anlaşılmamış bir sanatçıydı. Öldüğünde ardında birçok borç bıraktı. Dul karısının fırıncıya olan borcunu ödeyebilmek için resimlerinden iki tanesini satmak zorunda kaldığı söylenir. Vermeer’in ölümünden sonra da resimlerine pek az değer verildi. Yapıtlarının değeri ancak 19. yüzyılın ortalarından sonra anlaşılabildi. Bugün, Vermeer’in tabloları sanat tarihinin en değerli resimleri arasındadır. Başlıca yapıtları arasında Süt Boşaltan Kadın (yaklaşık 1658), Delft Manzarası (yaklaşık 1660), Sürahili Genç Kadın (yaklaşık 1664-65) ve Dantelci Kız (yaklaşık 1665) sayılabilir.

Jan Vermeer Resimleri