Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Jean Sibelius

  • Okunma : 228
Jean Sibelius Resim

(1865-1957). Finlandiyalı besteci Jean Julius Christian Sibelius, Hâmeenlinna’da (Tavastehus) doğdu. Kısa bir süre hukuk öğrenimi gördüyse de müzik uğruna okulu bıraktı. Müzik öğrenimi için önce Helsinki’ye, daha sonra yurtdışına, Berlin ve Viyana’ya gitti. Finlandiya’ya döndükten kısa bir süre sonra üstün yeteneği anlaşıldı. 32 yaşındayken, parasal zorluklarla karşılaşmadan rahatça beste yapabilmesi için Finlandiya hükümetince kendisine ömür boyu maaş bağlandı. 1900’den sonra uluslararası ünü arttı.Avrupa ve ABD’ye gitti. Yaklaşık 30 yıl boyunca aralıksız beste yaptı. 1926’da, 61. doğum gününde beste yapmaya son vererek Helsinki yakınlarında Jârvenpââ’daki evine çekildi. Burada karısı ve kızlarıyla birlikte yaşadı.

    Sibelius’un hemen tüm müziği, büyük göller ve ıssız ormanlar ülkesi Finlandiya’nın güzel ve gizemli kır yaşamını dile getirir. Finlandiya ve Karelya adlı orkestra çalışmalarında bu görünümleri çok etkileyici müziğiyle dinleyicinin gözleri önüne serer. Sibelius 1892’de ilk büyük senfonik yapıtı olan Kullervo Senfonisi ile müzik çevrelerinde olay yarattı. Gene aynı yıl Finlandiya’nın ulusal destanı Kalevala’daki eski öykülerle ilgilenerek besteler yaptı. En Saga, Dört Efsane ve Pohjolanın Kızı bu
türdeki ünlü çalışmalarındandır. Sanatçının en tanınmış orkestra yapıtlarından biri olan Tapiola'da doğa ve mitoloji dünyaları birbiriyle iç içedir.

    Sibelius’un numaralandırdığı yedi senfonisinden 2. ve 5. senfoniler ile Re Majör Keman Konçertosu en sevilen parçalarındandır. Sibelius oda müziği ve şarkılar da bestelemiştir.

    

Jean Sibelius Resimleri