Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Johannes Brahms

  • Okunma : 713

Johannes BrahmsAlman bestecisi, piyano virtüözü ve orkestra yöneticisi (Hamburg 1833-Viyana 1897). Önce kontrbasçı olan babasından, sonra Marxsen'den ders alan Johannes Brahms, Schumann'ın övücü bir makalesiyle dikkati çekip, Lippe-Detmold prensinin orkestra yöneticiliğine getirildi. Öğrenimini geliştirmek ve çok sevdiği eski müziği incelemek için Hamburg'a dönüp, 1859'da Hamburg'da koro şefliğine getirildi. Viyana'ya yerleşerek (1862), Singakademie'nin ve Musikfreunde'nin (1872) orkestra yöneticiliğini üstlendi. Çeşitli Avrupa ülkelerine yolculuklar yaptı.

Brahms, anıtsal bir yapıt bırakmıştır. Orkestra için besteleri arasında 4 senfoni (ut minör, re majör, fa majör ve mi minör), Haydn'ın Bir Teması Üstüne Çeşitlemeler, iki uvertür (Akademikle Trajik), iki piyano konçertosu (re minör ve si bemol majör), keman ve viyolonsel için bir ikili konçerto sayılabilir. Oda müziği olarak keman ve piyano için, viyolonsel ve piyano için, klarnet ve piyano için sonatlar, dörtlüler, beşliler (op.

115, klarnet ile beşli, vb.) altılılar bestelemiştir. Piyano için yapıtları arasında çeşitlemeler, sonatlar, 4 dizi Macar Dansı, valsler ve birçok küçük parça sayılabilir. Org için on bir koro prelüdü ve birçok füg bestelemiştir. Pek çok sayıda insan sesi için besteleri arasında otuzdan çok lied derlemesi ve Alman Requiem'i (Ein Deutsches Requiem) sayılabilir.

Brahms'ın yapıtlarının başlıca özelliği, anlatımcı, ince, çoğunlukla melonkolik (Nietzsche'ye göre "güçsüzlüğün melankolisi") nitelikleridir. Çağının zorunluluklarına uyarak, yapıtlarında romantik ve klasik anlayışları bağdaştıran besteci, çerçeve olarak yalnızca klasik çerçeveleri kullanmış, ama bunların boyutlarını son derece genişletmiştir. Orkestralamasında yer yer ağırlık sezilir.

Not: XIX. yy'ın önemli bestecilerinden Johannes Brahms, yapıtlarında derin bir teknik ustalığı romantizmin sıcaklığıyla kaynaştırmayı başarmıştır.