Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

John Millington Synge

  • Okunma : 265
John Millington Synge Resim

(1871-1909). İrlandalı oyun yazarı John Millington Synge, İrlanda edebiyatının canlanmasında ve ulusal tiyatronun kurulmasındaki önemli katkılarıyla tanınır.

    Synge, Dublin yakınlarında doğdu. Çocukluğunda sağlığının sık sık bozulması yüzünden düzenli olarak okula gidemedi. Müzik ve yabancı diller en çok sevdiği konulardı. Dublin’de Trinity College’da dil öğrenimi görürken
bir yandan da müzik ve edebiyatla uğraşıyordu. 1893-97 arasında Almanya’da, İtalya’da ve Fransa’da müzik eğitimi gördü. Daha sonra Paris’e yerleşti, yaşamını edebiyat eleştirmenliği yaparak sürdürmeye başladı. O yıllarda tanıştığı William Butler Yeats’in etkisiyle İrlanda edebiyatındaki canlanma ve gelişmelere ilgi duydu.

    Yeats’in etkisiyle, yazarlık yaşamı için bilgi derlemek amacıyla İrlanda’nın batı ucunda yer alan Aran Adaları’na yerleşti. Orada halkın yaşamı ve dillerine ilişkin edindiği bilgiler, yazarlık yaşamı boyunca birçok yapıtına esin kaynağı oldu.

    Synge kısa yaşamı boyunca yalnızca altı oyun yazdı. Oyunları İrlanda’da ulusal tiyatro geleneğini oluşturma amacıyla kurulan Abbey Tiyatrosu’nda sahnelendi. İrlandalılar’ın övünme alışkanlığını ve acımasızlığı yüceltme eğilimini alaycı ve katı bir biçimde eleştirdiğinden oyunları izleyicilerin sert tepkisine yol açtı. Bununla birlikte Abbey Tiyatrosu Synge’in oyunlarıyla uluslararası ün kazandı. En çok tanınan oyunu Babayiğit (The Playboy of the Western World; 1907) adlı yapıtıdır. Ayrıca Poems and Translations (1909; “Şiirler ve Çeviriler”) adlı bir kitap yayımladı. Aran Adaları’nda geçirdiği yılların olağanüstü öyküsünü
ve izlenimlerini The Aran Islands (1907; “Aran Adaları”) adlı kitabında topladı.

John Millington Synge Resimleri