Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kabe

  • Okunma : 232
Kabe Resim

Mekke’de Harem-i Şerif denilen yerde, Mescid-i Haram ’ın ortasında yer alan kutsal yapıdır. Müslümanlar dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar namaz kılarken Kâbe’ye yönelirler. Kâbe ayrıca Hac ziyaretinin tamamlanması için tavaf edilmesi (çevresinde dolaşılması) gereken yerdir.

    İslam inancına göre Kâbe yeryüzünde insanlar için yapılmış ilk yapıdır. Hz. Âdem tarafından yapılmıştır. Hz. İbrahim’le oğlu Hz. İsmail, Kâbe’yi ikinci kez yeniden yaptırmışlardır. Tanrı’ya ibadet yeri olarak yapılan Kâbe zamanla Tanrı yolundan uzaklaşan insanlarca putlarla doldurulmuştu. İslam öncesi dönemde bu yüzden kutsal sayılır ve yılın belirli aylarında ziyaret edilirdi. Hz. Muhammed peygamber olunca insanları putlara tapmaktan vazgeçirmeye çalıştıysa da önceleri pek başarılı olamadı. Bu yüzden Mekke’den Medine’ye göç etmek zorunda kaldı. Müslümanlar bu dönemde namaz kılarlarken Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya yöneliyorlardı. Ama 624’te inen bir âyetle bundan böyle Kâbe’ye yönelinmesi buyruldu ve Kâbe Müslümanlar için de kutsallık kazandı. Hz. Muhammed halkın İslam dinini kabul etmesi üzerine 630’da Mekke’ye geri dönünce bütün putları ortadan kaldırdı, 'Kâbe’ye ve çevresine bugünkü biçimini verdi.

    Kâbe 12x10 metre boyutlarında, 15 metre yüksekliğinde, siyah taştan yapılmış bir yapıdır. Doğu köşesine yakın bir yerde Hac için tavafın başlangıç noktasını gösteren Hacerü’l-Esved adlı kutsal taş bulunur. Kâbe’nin üstü siyah bir örtüyle kapatılmıştır. Her yıl yenilenen bu örtü Osmanlılar döneminde önceleri Mısır’da dokutulurdu. 17. yüzyıldan başlayarak İstanbul’da hazırlanan örtü, özel törenlerle yola çıkarılan ve Surre Alayı denilen bir kervanla Mekke’ye götürülürdü. Kâbe İslam döneminde birkaç kez iç savaşlar ya da doğal afetler sonucu yıkıldı ve yeniden yapıldı. En son 1621’de sel yüzünden büyük bölümü yıkıma uğrayınca IV. Murad’ın görevlendirdiği mimar Rıdvan Ağa, Kâbe’yi yeniledi.

Kabe Resimleri