Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kakırca

  • Okunma : 259
Kakırca Resim

Kakırcalar ilk bakışta bir sincap ya da fareye benzeyen küçük yapılı kemirici memelilerdir. Bazen gövdeleri kadar uzun olan kuyrukları sık ve kabarık tüylüdür. Çoğu ağaçlarda yaşar ve sincaplar gibi arka ayakları üzerinde oturup ön ayaklarıyla yiyeceklerini tutarlar. Ama sincaplar gündüzleri, kakırcalar geceleri dolaşır. Kabuklu yemişler, meyveler, taze sürgünler ve böcekler başlıca besinleridir. İri türler kuş yuvalarına dadanarak yumurtaları ve yavruları kapar. Kakırcalar uykucu hayvanlar olarak tanınır. Soğuk bölgelerde yaşayanlar güz mevsiminde iyice beslenip semirdikten sonra kış uykusuna yatar. Kış uykusuna çekildikleri yerler ağaç kovuklarında ya da yerin altında hazırladıkları güzelce döşenmiş yuvalardır. Kakırcalar Avrupa, Afrika ve Asya’da yaşar.

    Yaklaşık 13 cm uzunluğundaki fındık kakırcası (Muscardinus avellanarius) tümüyle sarımsı kahverengidir. Ormanlık alanlarda, özellikle fındık ağaçlarının bulunduğu yerlerde görülür. Bir fındık kakırcası otlar ve yapraklardan yaptığı iki yuvarlak yuvadan avuç içi kadar olanında uyur. Bunun iki katı büyüklüğündeki öbür yuvada ise yazın yavrusu barınır.

    Çok daha iri bir tür olan büyük kakırca (Glis glis), 35 cm uzunluğa erişebilir. Bu uzunluğun yaklaşık 15 santimetrelik bölümü kuyruktur. Postu genel olarak boz, alt bölümleri daha soluk renklidir. Kışın bir ağaç kovuğunun içinde kıvrılıp uykuya yatmış birkaç büyük kakırca görülebilir. Romalılar etini çok lezzetli buldukları bu hayvanları sofralarından eksik etmemiş, özel olarak besleyip semirtmişlerdir. Büyük kakırca ve fındık kakırcası Türkiye’nin Marmara ve Karadeniz bölgelerindeki ormanlarda yaşar. Ama Türkiye’de çok daha yaygın olan orman kakırcası (Dryomys niîedula) bütün coğrafi bölgelerdeki orman ve bahçelerde yaşar. Avrupa’nın güney kesimlerinde bulunan, Anadolu’da da görülen meyve kakırcası (Eliomys quercinus) bazen meyve ağaçlarına dadanmasıyla dikkat çeker. Bu türün yüzünün yanlarında siyah bir çizgi vardır. Japon kakırcasının (Glirulus japonicus) başından kuyruğuna kadar koyu renkli bir çizgi uzanır.

Kakırca Resimleri