Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kilimanjaro

  • Okunma : 243
Kilimanjaro Resim

Tanzanya’nın kuzeydoğusunda, Kenya sınırı yakınlarında bulunan Kilimanjaro Dağı, 5.895 metrelik doruğu Kibo Tepesi’yle Afrika’nın en yüksek dağıdır. Dağda yaşayan halkın doruğuna “Tanrı’nın Evi” adını verdiği Kilimanjaro, Uhuru (Özgürlük) Tepesi olarak da bilinir. Ekvatora yakın olmasına karşın, çevresindeki alçak bölgeden daha serin ve nemlidir.

    Kilimanjaro sönmüş bir yanardağdır. Doruğu katılaşmış lavlardan oluşan Kibo Tepesi, her zaman kar ve buzla örtülüdür. Daha alçak bir başka doruk olan Mavensi’de buz örtüsü yoktur. Mavensi’de kayalar görkemli duvarlar oluşturur ve doğu yakasındaki derin vadiye doğru 1.980 metrelik bir alçalma görülür.

    Kilimanjaro’nun eteklerinde, 450 metre yüksekliğe kadar mısır, kahve, muz yetiştirilen birçok köy vardır.

    Fazla yağmur alan daha yükseklerde çeşitli yabanıl hayvanın yaşadığı sık bir orman kuşağı yer alır. Havanın oldukça serin olduğu daha yüksek ormanlarda çiçekli bitkiler, dev boyutlarda süpürgeotu ve kanaryaotu yetişir. Ormanlarda çok az insan yaşar.

    Bölgenin bir üst kuşağında bozkıra benzeyen karla kaplı alanlar başlar. Burada, bazıları alçaldıkça hızla eriyen buzullar, yani buz ırmakları vardır.

Kilimanjaro Resimleri