Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Koala

  • Okunma : 213
Koala Resim

Avustralya’da yaşayan ve canlı bir oyuncak ayıyı andıran koala (Phascolarctos cinereus) gerçekte bir keseli memelidir. Dişi yavrusunu kesesinde taşır. Koalanın postu yumuşak, üst bölümleri soluk boz, alt bölümleri san, burnu siyah ve iridir. Güçlü bacakları, geniş pençeleri ve keskin tırnakları ağaçlar üstünde yaşamasını kolaylaştırır. Ağaçlara genellikle ön bacaklarını yukarıya, arka bacaklarını geriye doğru uzatarak sıçraya sıçraya tırmanır.

    Koala yaklaşık 60 cm uzunluğa erişene kadar büyür. Sesi ince bir tahtaya sürtülen testerenin sesini andırır. Dişiler iki yılda tek bir yavru doğurur. Yaşamının ilk aylarını annesinin kesesinde geçiren yavru daha sonra yaklaşık bir yaşına gelene kadar annesinin sırtında dolaşır.

    Koala yalnız okaliptüs yapraklarıyla, üstelik tür seçimi yaparak beslenir. Bu nedenle sürekli gezip yiyebileceği yaprakları arar. Erişkin bir koala günde yaklaşık 1,3 kg yaprak tüketir. Bağırsakları çok uzundur. Karaciğeri yapraklardaki zehirli yağları ayrıştırıp zararsız maddelere dönüştürür.

    Bir dönem kürkçülükte kullanılan postu yüzünden kırıma uğratılan bu hayvanlar çok azalmıştı. Ama 1936’dan sonra koalaların avlanması yasaklandı ve soylarının tükenmemesi için özel koruma alanları oluşturuldu. Günümüzde sayıları artmasına karşın ağır hareket etmeleri nedeniyle yaşamları hızla yayılan orman yangınlarının sürekli tehdidi altındadır.

Koala Resimleri