Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kuzey Denizi

  • Okunma : 234
Kuzey Denizi Resim

Kuzey Denizi, İngiltere’nin doğusu ile Avrupa kıtasının kuzeybatı kıyıları arasında yer alır. Güneyinde dar Dover Boğazı ve Manş Denizi ile Atlas Okyanusu’na, doğusunda ise Skagerrak ve Kattegat boğazlarıyla Baltık Denizi’ne bağlanır. Kuzey Denizi sığ bir denizdir; özellikle güney bölümünde sığlık artar. Havzası Buzul Çağı’nın sonunda oluşmuş toprak çökmesiyle Atlas Okyanusu’nun suları altında kalan büyük Kuzey Avrupa Ovası’nın parçasıdır. Kuzey Denizi’nin tabanı bir kıta sahanlığıdır.

    Kuzey Denizi balık bakımından zengindir. Sığ oluşu trol ağlarıyla morina gibi dip balıklarının avlanmasını kolaylaştırır. (Trol yöntemleriyle balık avı BALIKÇILIK maddesinde anlatılmıştır.) Yazın ve sonbaharda Kuzey Denizi’nin yüzeyinde ringa sürüleri çok sık görülür. Ne var ki, aşırı avlanma balıkların soylarının azalmasına yol açmaktadır. Bu yüzden bazı balıkların, özellikle de ringa balığının üreme mevsiminde avlanma yasağı uygulanır.

    Kuzey Denizi’nin sığlığı gelgit olayının, özellikle İngiltere kıyılarında, uzun bir zaman içinde gerçekleşmesine neden olur. Gelgit olayı ırmak ağızlarındaki haliçlerin limanlara dönüşmesine yardımcı olur.

    Kuzey Denizi’nin altındaki kıta sahanlığında çevre ülkelerce işletilen doğal gaz ve petrol yatakları vardır. Kuzey Denizi, petrol arama çalışmaları yapılan ilk denizlerden biridir. İskoçya kıyısı açıklarında dünyanın en geniş petrol alanlarından ikisi bulunmaktadır.

    Kuzey Denizi aynı zamanda işlek bir ticaret yoludur. Avrupa’nın önemli limanlarından bazıları Kuzey Denizi kıyılarındadır. Kuzey Denizi, Avrupa’daki Ren ve Elbe, ayrıca İngiltere’deki Thames gibi ırmakların sularının döküldüğü bir denizdir. Bu ırmakların havzaları dünyanın en yoğun nüfuslu ve sanayileşmiş bölgeleri arasında yer alır.

Kuzey Denizi Resimleri