Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Kuzukulağı

  • Okunma : 237
Kuzukulağı Resim

Kuzukulağı adını alan otsu bitkilerin yaprakları sebze olarak yenir. Kuzukulağıgiller familyasının Rumex cinsinde bulunan bu çokyıllık bitkilerin iki önemli türü vardır. Her ikisi de ok biçimli, tüysüz yapraklarıyla dikkati çeken bu türlerden küçük kuzukulağı (Rumex acetosella) Avrupa’da olduğu gibi Anadolu’da da yabani olarak yetişir. Ekşi yapraklarından ötürü “ebemekşisi” ve “ekşikulak” gibi adlar da verilen bitkinin yapraklarından yemek ya da salata yapılır. Omletlere ve çorbalara katılan, bazen de yemeği yapılan büyük kuzukulağı (Rumex acetosa) ise en çok Avrupa’da ve Rusya’da tüketilir. Anadolu’da sebze olarak yenen başka kuzukulağı türleri (örneğin, Rumex scutatus ve Rumex tuberosus) de vardır.

    Kuzukulağı türlerinin yapraklarına ekşi tadı oksalik asit verir. Bu asit böbreklerde taş oluşumuna yol açtığı için böbrek hastalığı olan kişilerin kuzukulağı yememesi gerekir. Kuzukulağı yaprakları çok eskiden beri halk ilacı olarak kullanılmış, en çok da lapa yapılarak çıbanları iyileştirmede yararlanılmıştır.

    Gene Rumex cinsinden, daha iri yapılı bir grup bitki türü ise “labada” adıyla tanınmakta ve yaprakları aynı kuzukulağı türlerininki gibi kullanılmaktadır.

Kuzukulağı Resimleri