Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Latimerya

  • Okunma : 225
Latimerya Resim

Latimerya yaklaşık 350 milyon yıl öncesinden beri pek az değişikliğe uğrayan bir balıktır ve “yaşayan fosil” olarak ün kazanmıştır. Adını Güney Afrikalı müze müdürü E. D. Courtenay-Latimer’den almıştır. Ayrıca bu balığa öbür fosil akrabaları gibi içi boş yüzgeç dikenlerinden ötürü. Yunanca bir sözcükten türetilen “koelakant” adı da verilmiştir.

    Latimeryanın gövdesi iri ve kaba pullarla örtülü, yüzgeçleri saplı, üç parçalı kuyruk yüzgecinin ortasındaki parça küçüktür. Bu balıkların en son 70 milyon yıl önce yaşadığı ve daha sonra yok olduğu sanılırken canlı bir örneğinin yakalanması bilim dünyasında büyük şaşkınlık yarattı. Bilimsel adı Latimeria chalumnae olarak belirlenen bu balık Güney Afrika açıklarında bir trol ağma girmişti. Ele geçen latimeryanm uzunluğu 1,5 metre, ağırlığı 58 kilogramdı. Sonuçsuz kalan uzun araştırmaların ardından Komoro Adaları açıklarında aynı türün birçok örneği daha bulundu. Ama daha sonra bu balıkların ada Yerliler’i tarafından yıllardan beri yakalandığı, tuzlanıp kurutularak yendiği, pullu derilerinin zımpara olarak kullanıldığı anlaşıldı.

    İlk latimeryalar bataklıklarda yaşıyor, kaslı yüzgeçlerini kullanıp sudan dışarı sürünerek çıkıyorlardı. Biyologlar latimeryaya yakın akraba türlerin evrim sonucu amfibyumlara dönüştüğüne inanmaktadırlar. Günümüz latimeryalan Afrika’nın güneydoğu kıyıları açıklarında, 100-300 metre derinlikteki sularda yaşayan güçlü ve keskin dişli etçil balıklardır.

    Bu balıkların yumurtaları dişinin içinde açılır ve erişkinlere benzeyen yavrular canlı olarak doğar.

Latimerya Resimleri