Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Lewis Carroll

  • Okunma : 265
Lewis Carroll Resim

(1832-1898). Alis Harikalar Diyarında adlı ünlü kitabın yazarı Lewis Carrol’un gerçek adı Charles Lutvvidge Dodgson’du. Kitaplarında Lewis Carroll takma adını kullandı. Babası İngiltere’deki Cheshire’de din görevlisi olan Charles 11 çocuklu bir ailenin en büyük oğluydu. Oxford Üniversitesi’ndeki Christ Church’de matematik öğrenimi gördü. 1855’te aynı kurumda matematik öğretmenliğine başladı. Hiç evlenmeyen Dodgson yaşamının büyük bir bölümünü Christ Church’deki odasında matematik öğreterek, matematik kitapları yazarak sessiz bir çalışmayla geçirdi. Dodgson aynı zamanda başarılı bir portre fotoğrafçısıydı.

    Çocukluğundan beri yazı yazmaktan hoşlanan Charles Dodgson'un komik şiirleri 1856’da Londra dergilerinde yayımlandı. Bundan dokuz yıl sonra, onu tüm dünyada üne kavuşturacak olan Alis Harikalar Diyarında (Alice’s Adventures in Wonderland; 1865) adlı yapıtını tamamladı. Çocukları çok severdi. Küçük arkadaşları arasında Christ Church’ün başrahibi Dr. Liddell’in üç kızı da bulunuyordu. 4 Temmuz 1862’de, Lorina, Alice ve Edith adlarındaki bu üç küçük kız Dodgson’la Oxford yakınlarında bir ırmakta kayıkla gezerken, Dodgson onlara Alice adında bir kızın serüvenlerini anlatmaya başladı. Eve döndüklerinde, o zamanlar 10 yaşında olan Alice Liddell, Dodgson’dan Alice’in serüvenlerini kendisi için yazmasını istedi. Daha sonra bu dileği, Dodgson’un güzel elyazısı ile yazılmış ve resimlerle bezenmiş bir Noel armağanı olarak gerçekleşti. O zamanki adı Alice’s Adventures Underground (“Alis’in Yeraltındaki Serüvenleri”) idi.

    John Tenniel’in resimlediği Alis Harikalar Diyarında, beyaz bir tavşanı izleyerek bir delikten dünyanın derinliklerine doğru dalan Alice’in başına gelenleri anlatır. Alice yeraltında Vankara Kedisi, Mart Tavşanı, Çılgın Şapkacı ve Uykucu Fare gibi birçok ilginç yaratıkla karşılaşır. İskambil kâğıdından kral, vale ve “Kafasını uçurun” çığlıklarıyla gezen kraliçe, Alice’in harikalar ülkesinde karşılaştığı tuhaf insanlar arasındadır.

    Bu kitabın getirdiği başarıdan yüreklenen Dodgson, 1871’de gene baş kişisi Alice olan Tılsımlı Ayna (Through the Looking-Glass and What Alice Found There) adlı bir kitap daha yazdı.

    1883’te yayımlanan The Hunting o f the Snark (“Snark’ın Avı”) adlı yapıtındaki saçmalıklara çocuklardan çok büyükler güldü. Sylvie and Bruno (1889; “Sylvie ile Bruno”), hiçbir zaman Alice’in ününe erişemediyse de, içerdiği düşsel olaylar çocuklar için neşe kaynağı oldu.

    Dodgson öldüğünde, Alice İngiltere’nin en sevilen çocuk kitabı olmuştu. Kitap bugün de dünyada çocukların ve büyüklerin en çok okuduğu kitaplar arasındadır ve birkaç kez de sinemaya uyarlanmıştır.

Lewis Carroll Resimleri