Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Lima

  • Okunma : 306
Lima Resim

Lima, Peru’nun başkenti ve en büyük kentidir. Güney Amerika’nın batı kıyısında, ekvatorun 12 derece güneyinde yer alır. Rimac Irmağı’nın suladığı geniş ova üzerine kurulmuş olan kent, yıllar boyunca genişleyerek Callao limanını da içine aldı ve Büyük Okyanus kıyısına uzandı. Lima’nın doğusunda And Dağları yükselir. Bir deprem bölgesinde kurulan Lima, 1646 ve 1687’de iki kez bu yüzden yıkıma uğradı ve tarihsel yapılarının çoğunu yitirdi.

    Kenti 1535’te İnkalar’ı yenen Francisco Pizarro kurdu. Bundan kısa bir süre sonra 1551’de San Marcos Üniversitesi kuruldu. Lima, 19. yüzyılın başlarına kadar İspanya sömürge yönetiminin başkenti oldu.

    Kent deniz yüzeyinden 156 metre yüksekliktedir. Ekvatora yakın olmasına karşın soğuk Humboldt Akıntısı’nın etkisiyle iklimi oldukça serindir. Nem oranı yüksekse de kentin ortalama yıllık yağış miktarı 50 milimetreden daha az olduğundan ürün elde etmek için kanallarla sulama yapılır.

    Lima ülkenin petrol işleme merkezidir. Kentte dokuma, plastik, ilaç ve kimyasal maddeler başta olmak üzere çeşitli sanayi kuruluşları vardır. Peru’nun madencilik ve tarım ürünleri Callao limanından dış ülkelere satılır. Lima, dış ülkelerden Peru’nun öbür kentlerinden çok daha fazla mal satın alır. Kent ayrıca önemli bir din ve eğitim merkezidir. Kentin çekirdeğini oluşturan eski Lima’nın doğusunda ve batısında geniş caddeler uzanır. Tagle Kulesi Sarayı, katedral ve Başpiskoposluk Sarayı depremlerden kurtulabilen ender tarihsel yapılardır.

    Lima’da yaşayan halk iki sınıfa ayrılır: Varlıklı kesim genellikle İspanyol kökenlidir. İspanyol ve Yerli karışımı mestizolar ise çok yoksuldur. Nüfusun büyük çoğunluğu Katolik Kilisesi’ne bağlıdır.

    Hızla büyüyen Lima’da göçlerle birlikte kentin nüfusu da arttı ve konut sorunu ciddi boyutlara ulaştı. Bugün gözalabildiğine uzanan gecekondu mahalleleri ile varlıklı kimselerin oturduğu semtler çarpıcı karşıtlıklar göstermektedir.

    Lima’nın nüfusu 5.330.800’dür (1987).

Lima Resimleri