Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Liverpool

  • Okunma : 221
Liverpool Resim

Liverpool, İngiltere’nin altıncı büyük kenti ve en önemli liman kentlerinden biridir. Ülkenin batısında, Mersey halicinin kuzey kıyısında yer alır. 19. yüzyılın sonlarına kadar ülkenin en önemli limanıyken, II. Dünya Savaşı’ndan sonra Batı Afrika ile yapılan ticaretin azalmasına bağlı olarak eski önemini yitirdi.

    Gene de, Mersey Irmağı kıyısında 11 kilometrelik bir şerit boyunca uzanan Liverpool rıhtımları yükleme ve boşaltma işlemlerinin aralıksız olarak sürdüğü, canlı bir ticaret odağıdır.

    İngiltere’nin en eski yapıları Liverpool’dadır. Kentin başlıca dinsel yapıları yüksekliği 100 metreyi geçen kulesiyle İngiltere’nin en büyük katedrali olan Liverpool Anglikan Katedrali ile yapımı 1967’de tamamlanan modern Christ the King Katedrali’dir.

    18. yüzyılda ticaret ve sanayileşmeye bağlı olarak başlayan yeniden yapılaşma süreci ve büyük göç dalgaları kentte çok sayıda yeni yapının ortaya çıkmasına yol açtı. Bununla birlikte kent özgünlüğünü yitirmedi.

    Liverpool’da ilk yerleşim yerleri 13. yüzyılda Kral John’un yaptırdığı kale çevresinde gelişti. Ülkenin batı kıyısında kurulmuş olması 18. yüzyılda, Amerika ile Batı Hint Adaları arasındaki ticarete bağlı olarak, kentin hızla gelişmesini sağladı. Liverpool’dan yola çıkan gemiler, Afrika’dan Batı Hint Adalarına köle götürüyor, oradan da limana şeker, baharat, tütün ve pamuk getiriyordu.

    1807’de İngiltere’de köle ticaretinin yasaklanmasıyla kent pamuk ticaretine yöneldi. Amerika’dan, Lancashire’deki dokuma fabrikalarına pamuk getiren gemilerin yanaştığı bir liman durumuna geldi. Bugün Liverpool dış ülkelerden tahıl, şeker, meyve, kauçuk, dondurulmuş et ve kereste satın almakta, dışarıya kimyasal maddeler, demir ve çelik satmaktadır.

    Merseyside yakınlarında bulunan sanayinin gerilemesine karşılık, Liverpool bölgenin ekonomik yaşamında hâlâ önemli bir rol oynamaktadır.

    Nüfusu yaklaşık 483.000’dir (1986). Nüfusun bir bölümünü 1840’larda İrlanda’da baş gösteren kıtlık sırasında kente göç eden İrlandalı göçmenler oluşturur.

Liverpool Resimleri