Bilgi Diyarı

Aşağıdaki Kutu ile Sonsuz Bilgi Diyarı'nda İstediğinizi Arayabilirsiniz...

Maki (Maymun)

  • Okunma : 244
Maki (Maymun) Resim

Makiler yalnız Afrika’nın doğu kıyıları açıklarındaki büyük Madagaskar Adası’nda yaşayan ilkel maymunlardır.

    Madagaskar’da yaklaşık 20 maki türü yaşar. Bu ada milyonlarca yıl önce, öbür maymunlar ortaya çıkmadan Afrika kıtasından ayrılmış, böylece makiler hiçbir maymunla rekabete girişmeden üreyip yaşama ortamlarındaki “boşluğu” doldurmuşlardır. Makilerin gözleri iri, kuyrukları genellikle uzun ve kabarık tüylü, bacakları ince ve uzundur. İyi birer tırmanıcı olan bu maymunlar zamanlarının çoğunu ağaçlarda geçirirler.

    Makilerin çoğu gruplar halinde yaşar. Bitkiler ve böcekler temel besinlerini oluşturur. Kuyruklarıyla birlikte uzunlukları fare makilerinde (Microcebus cinsi) yaklaşık 30 santimetreden başlayarak halka kuyruklu makide (Lemur çatta) olduğu gibi 1 metreyi aşar. Kuyruğu çok kısa olan indri (inciri indri) ise 70 santimetreye ulaşan uzunluğuyla en iri yapılı maki türüdür. Fare makileri kalçalarında ve kuyruklarında depoladıkları yağları uyuyarak geçirdikleri kurak mevsimlerde harcarlar. İndri yalnız Madagaskar’ın doğu kıyısındaki yağmur ormanlarının kuzey bölümünde bulunur. Çok uzun arka bacakları sayesinde ağaçtan ağaca inanılmaz dik sıçrayışlar yapabilir. Birbirleriyle uzaklardan duyulan ulumaya benzer sesler çıkararak iletişim kurarlar. Kurak ve kayalık yerlerde dolaşan halka kuyruklu maki dışında, tüm makiler ağaçlarda yaşar.

    Yalnız Madagaskar’da yaşayan ay-ay (Daubentonia madagascariensis), makilerin ilginç ve yakın bir akrabasıdır. Öne bakan iri gözleri, yarasanınkini andıran kulakları, kalın ve kabarık tüylü bir kuyruğu olan bu tür, yaşamını büyük ölçüde ağaçlarda geçirir. Çok uzun orta parmağı, ağaç kabuklarının altından böcek larvalarını çıkarmaya yarar.

    Makilerin sayısı, ormanların giderek yok edilmesi sonucu iyice azalmıştır. Bulunan fosiller, makilerin yaklaşık 65 milyon yıl önce ortaya çıktıklarını ve en ilkel maymunlar arasında yer aldıklarını göstermektedir.

Maki (Maymun) Resimleri